2020. november 8., 15:32

Szlovák politikusok értékelték az amerikai elnökválasztást

A TA3 hírcsatorna A politikában (V politike) című vasárnapi vitaműsorában a szlovák parlament néhány képviselője értékelte az amerikai elnökválasztás végeredményét.

TA3 vitaműsor
Fotó: TASR
Tomáš Valášek, Peter Kmec, Marián Kéry, Peter Osuský

A parlament Európai Ügyek Bizottságának elnöke, Tomáš Valášek (Za ľudí) szerint Európa és Szlovákia számára is jó, hogy Donald Trump másodszor már nem lesz az USA elnöke. Úgy vélte, hogy Trump negatívan viszonyult az EU-hoz és a NATO-hoz is. Másrészt Joe Bident sem lehet e tekintetben idealizálni, mivel ő is kifogásolni fogja, hogy az EU túlságosan védeni akarja a piacait vagy nem lesz hajlandó növelni a hadászati kiadásait. De véleménye szerint ezek már évtizedek óta ismert kifogások és még mindig jobb, ha ezzel kell szembesülni, mint azokkal a felvetésekkel, hogy van-e egyáltalán létjogosultsága az Európai Uniónak.

Peter Kmec frakció nélküli képviselő (Hlas-SD) úgy látja, hogy Biden visszatér a klímaegyezményhez, ami egyfajta összekötő kapocs lehet, viszont a külkereskedelem továbbra is megosztja majd az USA-t és az EU-t.

A parlament Külügyi Bizottságának elnöke, Marián Kéry (Smer-SD) Trump negatív döntésének nevezte, hogy elállt a párizsi klímaegyezménytől, valamint az Iránnal kötött megállapodástól. Reményét fejezte ki, hogy Biden nem tekinti majd ellenségének az EU-t. Trump javára írta, hogy nem élezte ki a viszonyt Oroszországgal.

Peter Osuský (SaS), a külügyi bizottság alelnöke Trump érdemeként hozta fel, hogy felhívta a figyelmet Kínára, mint a világot fenyegető veszélyre.

Valášek szerint példa nélküli, hogy az amerikai elnök az alkotmánybírósághoz fordulna, amennyiben veszít. Azt viszont nem gondolja, hogy újraszámolják a szavazatokat. Kéryt aggasztja az utcákon várható összecsapás, Osuský viszont nem túlozná el ennek a mélységét.

Megosztás
Címkék