2022. május 4., 13:56

Szlovák bűnözők nyerészkednék a háború elől menekülő szerencsétleneken

A noviny.sk beszámolója szerint a háború elől menekülő tízezrekre egyre több olyan gazember is jut, aki nyerészkedni szeretne a menekültek sorsán. 

Felsőnémeti határátkelő
Fotó: TASR

Különösen azok a menekültek kitettek az embercsempészek és különböző bűnözői körök kedvének, akik maguk is illegálisan akarják elhagyni Ukrajnát. Ennek több módja is van. Néhánnyal katonai alkalmatlansági igazolások hamisításával próbálkoznak, mások teherautók platóján bújnak el, megint mások egyszerűen átszöknek a zöldhatáron.

Az embercsempészetbe egyre több szlovák állampolgár is bekapcsolódik.

Legutóbb Ugra (Ubľa) településen gyanúsítottak meg két férfit, embercsempészet kísérlete miatt. Úgy tudni, a két férfi egy harmadik, ukrán állampolgárságú férfit próbált meg az ország belsejébe szállítani, aki pár órával korábban lépte át a zöldhatárt. Mivel a 18 és 60 év közötti ukrán állampolgárságú férfiak nem hagyhatják el az országot a háború miatt, a férfi kénytelen volt a zöldhatáron átjönni, majd találni valakit, valakiket, akik az ország belsejébe szállítják őt. 

A Homonnai járás illetékes ügyésze azonban a nyomozók bizonyítékait nem találta elég meggyőzőnek ahhoz, hogy meggyanúsítsa a két férfit. 

Az ügyészség ugyanakkor úgy véli, a két férfi mögött egy komolyabb hálózat állhat, kell lennie egy szervezőnek is, aki az ehhez hasonló akciókat koordinálja. Az ukrán férfi ellen nem indul eljárás, pusztán kihágás miatti figyelmeztetésben részesült.

A noviny.sk információi szerint a háború kitörése óta 205-en léptél át illegálisan az ukrán-szlovák határt. Az ukrán hatóságok - írja a portál - pár nappal ezelőtt elfogtak egy férfit, aki hamisított orvosi igazolásokat árult, igen jövedelmezően. Negyvenezer dollárnyi készpénzzel csípték nyakon.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.