2021. október 25., 18:15

Szlovák belügy: A szlovák segítség a Balkánon konkrét és értelme van - csak elég szűkmarkú

Mondta ki hangzatosan a szlovák belügy, miután elkötelezte magát, hogy Bosznia-Hercegovinának óriási materiális, humanitárius segítséget nyújt nem egész 36 ezer euró értékben. Egészen pontosan 35 722 euró és 76 cent nagyságban. Továbbá segítséget ígértek a Bihács melletti Lipa menekülttábor szociális munkásainak képzésében. Ahogy mondta a belügy, ez Szlovákia szolidaritásának megnyilvánulása egy olyan országgal szemben, amely erős migrációs nyomásnak van kitéve. A természetbeni segítséget október 17-e ás 19-e közötti látogatásukkor adták át.  

szlovák belügyi segítség
Fotó: FB

Vendelín Leitner belügyi államtitkár szeptemberi látogatása startolta el a Szlovákia és Bosznia-Hercegovina közötti migrációs együttműködés második fázisát. A szlovák belügy migrációs szakértői megbeszélték a lehetséges együttműködést a Lipa központjában 1500 fősre tervezett migrációs tábor vezetőségével.  

A 40 ezres Bihács városa 2019-ben egy százezres migránstömeggel állt szemben, akik a Horvát határ felé készültek. Jelenleg nem kell ekkora nyomással szembe nézniük, és a migránsokat is ideiglenes szállásokon tudják elhelyezni, de ez nagy pénzügyi kihívást jelent mind a városnak, mind Bosznia-Hercegovinának.

Leitner bízik abban, hogy a nagy támogatással segíteni tudnak a migránsokon, illetve az itt élőkön, hogy a két éves erőfeszítés, amely épp most kezdődik, majd meghozza a gyümölcseit.

Leitner kiemelte az együttműködés kialakításában a szlovák belügy migrációs szakértőjének Amry Sarajlićnak az erőfeszítéseit, és emlékplakettet adományozott neki.

belügyi segítség
Fotó:  FB
Szerk. megjegyzése: Félelmetes a párhuzam, hogy lényegében ugyanakkora támogatást, 24 eurót adnak migránsonként, mind amekkora Szlovákiában a családi pótlék.  
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.