2021. november 21., 14:54

Szigorúbb intézkedések kellenének

A közszolgálati RTVS 5 perccel 12 előtt című vitaműsorának Marek Krajčí (OĽANO) parlamenti képviselő, korábbi egészségügyi miniszter és Richard Takáč ellenzéki képviselő, a Smer-SD alelnöke volt a vendége.

Örökös vitapartnerek
Fotó: TASR
Marek Krajčí és Richard Takáč

A kormánypárti politikus szerint a hétfőtől életbe lépő szigorítások gyengék, nem biztos, hogy kellően hatékonyak lesznek. Ugyanakkor az egész népesség kötelező beoltása sem lenne jó megoldás. Az oltatlanok is bemehetnek például a cipőboltba vagy a ruhaüzletekbe. Emiatt a mobilitás nem csökken túlzottan és az intézkedések hatékonysága is gyengül.

Marek Krajčí úgy vélekedett, hogy Eduard Heger miniszterelnök merész véleményt fogalmazott meg akkor, amikor a 60 év felettiek kötelező beoltásáról beszélt, de ha gyakorlatias szempontok alapján ítéljük meg a dolgot, akkor talán nem lenne szükség annyi korlátozásra sem. Meg kellene viszont pontosan határozni, kik mentesülhetnek az oltás alól, elsősorban egészségi okok miatt. Nem támogatná ugyanakkor kiterjeszteni a kötelező oltást az egész népességre.

Vitapartnere szerint pártja ellene van az oltások kötelezővé tételének. Takáč jelezte, hogy a Smer-SD a jövő hét elején az Alkotmánybíróságon kívánja megtámadni a most hozott rendeletet. Mint fogalmazott:

Az alapvető emberi és szabadságjogokat nem korlátozhatja a Szlovák Közegészségügyi Hivatal rendelete, és úgy gondoljuk, hogy a beoltatlanoknak, a tesztelteknek és a betegségen átesetteknek egyenlő jogaik kellenek, hogy legyenek."

Ugyanakkor az ellenzéki párt egy esetleges lockdownt támogatna, amennyiben az érintetteket kártalanítanák. Az oltás kötelezővé tételét azonban fasiszta módszernek tartják és kiállnak az önkéntesség mellett.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!