2021. január 27., 13:47

Szigorodott a kijárási korlátozás, munkába is csak negatív teszttel lehet menni

Szerdától szigorodott a kijárási korlátozás az országban. Már csak negatív PCR- vagy antigénteszttel lehet munkába vagy a bankba menni, a szabadban tartózkodni. Szerdától a rendőrség szigorúbban ellenőrzi a szabályok betartását.

kijárási korlátozás ellenőrzés
Fotó: TASR

Az üzletekben, a munkahelyen belépéskor fel kell mutatni a negatív tesztet, a mentességről szóló igazolást,

vagy azt, hogy legalább 14 nappal ezelőtt megkaptuk a második oltást.

Ez az előírás az ország teljes területén érvényes január 27. és február 2. között.

Hosszabb ideig lesz érvényben a szabályozás azokban a járásokban, ahol nagyobb fertőzöttséget mutattak ki az országos szűrővizsgálat során" – tájékoztatott a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ).

Ellenőrzéskor a tanúsítványt kell felmutatni, elfogadják az SMS-t vagy a tesztelőpont e-mailjét is.

A dokumentumoknak tartalmazniuk kell a vizsgált személy egyértelmű azonosító adatait.

A kivételhez orvosi igazolás szükséges arról, hogy az utóbbi három hónapban az ellenőrzött személy átesett a betegségen, hogy 2020. november 2. és 2021. január 17. között diagnosztizálták náluk a betegséget. Ezt SMS-sel vagy e-maillel is lehet igazolni.

Ha ez másképp nem lehetséges, a kivételt becsületbeli nyilatkozattal is lehet igazolni,

de az illetőnek tisztában kell lennie a jogi következményekkel, ha bebizonyosodik, hogy a becsületbeli nyilatkozatban valótlanság áll” - tette hozzá a Közegészségügyi Hivatal.

Csak negatív teszttel lehet például munkába menni, a gyerekeket iskolába vagy óvodába kísérni, külföldre utazni vagy engedélyezett tömegrendezvényen részt venni. Teszt nélkül nem lehet postára, bankba, biztosítóba, tisztítóba, cipőjavítóba, újságárushoz, optikába, könyvtárba, kerékpárszervizbe vagy autószervizbe, az e-shopok kiadóhelyeire menni sem. A szabadban tartózkodni, sportolni is csak negatív teszttel lehet, kivéve a 15 év alatti gyerekeket és a 65 év feletti időseket, valamint a súlyos fogyatékkal élőket.

Az alapvető szükségletekhez, például élelmiszervásárláshoz, gyógyszerek vagy állateledel beszerzéséhez nem kell teszt, de csak a legközelebbi boltba lehet elmenni.

A temetés, a házasságkötés és a keresztelő is kivétel. Közeli személy gondozásához és az állatorvos meglátogatásához sem kell teszt. Az óvodásoknak és az alsó tagozatos alapiskolásoknak sincs rá szükségük. A kivétel a bírósági tárgyalásokra vagy a büntetőeljárásokra is vonatkozik.

Az egészségügyi minisztérium emlékeztet arra, hogy a negatív teszteredmény nem jelenti azt, hogy az ember nem hordozza a vírust, és a következő napokban nem lesz fertőző. Ezért annak is be kell tartania minden járványügyi óvintézkedést, akinek negatív lett az eredménye.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.