2020. szeptember 11., 20:11

Szigorodnak a járványügyi szabályok: októbertől csak 30 fő alatti esküvők tarthatók

Szeptember 16-tól betiltják a tömegrendezvények szervezését az éttermekben és a szálláshelyeken. Kivételt az esküvők és a halotti torok képeznek. Október 1-től azonban az esküvőkön részt vevők maximális létszámát 30-ra csökkentik.

Fotó: TASR

Erről döntött pénteken a kormány járványügyi bizottsága. Ahogy arról hírt adtunk, a tárgyalás eredményeiről Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter tájékoztatott.

A sajtótájékoztatón Krajčí felelősségteljes hozzáállásra, és a kockázatok minimalizálására szólított fel mindenkit. Egyúttal arra is rámutatott, hogy a fertőzés több helyi gócpontja épp a családi ünnepségek következtében alakult ki.

Ha tehát az esküvő megszervezése mellett döntünk, akkor tényleg csak a legközelebbi hozzátartozóink körében”

– szólított fel. Ezenkívül arra figyelmeztetett, hogy október 1-től az esküvőkön részt vevők maximális létszámát 30-ra csökkentik.

A sporttáborok szervezésének körülményei szintén szigorodni fognak. „A résztvevőknek egy 96 óránál nem régebbi negatív tesztet fog kelleni felmutatniuk, és nem lehetnek légúti megbetegedésre utaló tüneteik“ – jelentette be Krajčí.

A járványügyi bizottság több más ügyben is döntött. Csehország az ún. vörös jelzésű országok listájára került. A felső tagozatos tanulóknak szeptember végéig kell szájmaszkot hordaniuk. Októbertől ismét szigorítják a tömegrendezvények szervezésének feltételeit. A narancssárga és piros színnel jelölt járásokban 100 résztvevő lehet egyszerre a szabadtéri rendezvényeken, a beltérieken 50 fő. Ez érvényes a fővárosra is.     
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!