2020. október 5., 13:07

Szerdán kerül sor a Smer által indítványozott rendkívüli ülésre

Szerdán, 13 órától kerül sor a parlament rendkívüli ülésére, amelynek összehívását az ellenzéki Smer-SD párt tagjai kezdeményezték.

Ezen az ülésen a kormány tagjainak be kellene mutatniuk azokat a sürgős intézkedéseket, amelyekkel enyhíthetők a világjárvány második hullámának negatív következményei.

A TASR hírügynökséget a parlamenti hivatal sajtóosztálya tájékoztatta hétfőn.
Az ellenzék célja, hogy a parlament elfogadjon egy határozatot, amely kötelezné a kormány tagjait, hogy az októberi ülésszak elején előterjesszenek egy konkrét tervezetet a koronavírus-járvány második hullámával összefüggésben.

A tervezetnek tartalmaznia kellene azokat a sürgős intézkedéseket, amelyekkel minimalizálhatók a világjárvány negatív következményei. Foglalkoznia kellene ezek államháztartásra gyakorolt hatásával is.

A rendkívüli ülésen várhatóan felszólal a pénzügy-, a gazdasági, a munkaügyi, a beruházásokért felelős, a közlekedési, a földművelésügyi, a környezetvédelmi, az oktatási és a kulturális miniszter is. Az ellenzék többek között arra kíváncsi, hogy milyen lépéseket terveznek tenni a szlovák gazdaság versenyképességének biztosítása és az innováció ösztönzése érdekében. Tudni szeretné továbbá, hogy milyen intézkedéseket készítenek elő az olyan területeken, mint a foglalkoztatás védelme, a magas szintű szociális ellátás és az oktatási színvonal fenntartása, valamint az uniós prioritások teljesítése a digitális és zöld gazdaság terén.  

A kormánytagoknak ismertetniük kellene azokat az intézkedéseket is, amelyeknek köszönhetően mérséklődni fog a járványra az idegenforgalomra, a sportra és a kultúrára gyakorolt negatív hatása.

A pénzügyminiszternek elő kellene terjesztenie olyan jogszabályi és fiskális rendelkezéseket is, amelyekből kiderül, a kormány hogyan fogja pótolni a regionális és területi önkormányzatok osztalékadóból származó bevételkiesését.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.