2021. október 29., 10:42

Szeptemberben újra nőtt az elhalálozások száma, a koronavírus-fertőzés volt a 6. leggyakoribb ok

Az koronavírus-fertőzés volt a 6. leggyakoribb halálok 2021 szeptemberében, ezzel szemben augusztusban még csak a 12. helyen állt a betegség a halálokok között. A Statisztikai Hivatal (ŠÚ) pénteken úgy tájékoztatott, hogy szeptemberében 103 ember halt meg COVID-19-ben. Az előzetes adatok szerint az ötéves átlagnál 5,7 százalékkal többen haltak meg az országban.

elhalálozási statisztika
Fotó: Szlovák Statisztikai Hivatal

Szlovákiában több mint 4,4 ezren haltak meg szeptemberben,

ami a júliusi és augusztusi számok után még mindig az elmúlt tizenkét hónap harmadik legalacsonyabb száma.

A járvány erősödésével szeptemberben egy törés állt be, az előző nyolc hónappal ellentétben, már éves összehasonlításban ismét magasabb adatokat látunk.

A többlethalandóság is nőtt, azaz a halandóság, amelyet az ötéves átlaghoz hasonlítanak, de még így is a második legalacsonyabb idén. Júliusban ez 1,5 százalékos volt, augusztusban pedig – 2020 júniusa óta először – kevesebben haltak meg, mint az 5 éves átlag.

A többlethalandóság leginkább a produktív kor, a 65 év felettieknél jelentkezett leginkább. Ebből a kategóriából több mint 3,4 ezret regisztráltak, ami 9%ákal haladja meg az ötéves átlagot.

A többlethalandóság még súlyosabb a 65-74 évesek között, itt 15%-kal magasabb elhalálozást regisztráltak. Az elmúlt hónapokben is ebben a korosztályban mérték a legmagasabb többlethalandóságot.

A 15 – 64 évesek között, azaz a produktív korúaknál, szeptemberben 980 elhalálozást regisztráltak. Ebben a kategóriában szeptemberben 4%-kal kevesebben haltak meg, mint az ötéves átlag. Az ötéves átlagnál az augusztusi érték 10%-kal, a júliusi pedig 3%-kal volt alacsonyabb.

Régiós lebontásban az ötéves átlaghoz képest a Pozsony (4%) és Nyitra (%) megyékben volt alacsonyabb az elhalálozások száma, Kassa megyében viszont 18 százalékkal magasabb volt.

COVID-19

Szeptemberben összesen 103 ember halt meg a COVID-19 fertőzés következtében. Az összes halálok közül így a koronavírus az augusztus 12. pozícióról a hatodik leggyakoribb halálokig kúszott fel. A betegség áldozatainak aránya az összes halálozás 2%-át tette ki.

2021 szeptemberében az új vírus áldozatainak csaknem 79%-a 65 év feletti volt, akik közül többnyire idősebb, 75 év feletti idősek. A több (22 fő) munkaképes korú volt. A legtöbb Covid-elhalálozást Trencsén megyében (21%) regisztráltak.

A vezető halálokok között az első a szív és érrendszeri betegségek, szeptemberben majdnem  kétezer halálesetet (44%) írnak a számlájára.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.