2021. május 27., 19:03

Szeptember közepétől megduplázódik a nemzetiségi adásidő a szlovák közmédiában

Végre egy jó hír. Az őszi műsorterv elindítása után a duplájára nő az RTVS televíziós programjain belül a nemzetiségi adásokra szánt időkeret. Ezenkívül egy magyar nyelvű weboldalnak is működnie kellene a patria.rtvs.sk cím alatt. Vagyis többször hallhatunk magyar szót, ha  bekapcsoljuk a szlovák televíziót.

rtvs
A közszolgálati televízió épületei
Fotó: TASR

„Első körben a televíziós adásidő bővítésére kerül sor, a tavaly született nemzetiségi adáskoncepció értelmében. Ennek az első fázisában a rádiót a DAB+hálózat kiépítése érinti. Amint ez elkészül, akkor lehet bővíteni a rádió adásidejét is, mert jelenleg egyszerűen nincs hol sugározni.”

A tévéadásoknál az volt megállapodás, hogy 2021-ben megduplázzuk az adásidőt. Ma a nemzetiségi adások napi fél órában mennek. Szeptembertől ez napi 1 órára bővül”

– tájékoztatta a ma7.sk-t Lovász Attila, a nemzetiségi adások részlegének igazgatója az RTVS tanácsának csütörtöki ülését követően.

A bővített adásidőre a programot a belső kapacitással kívánják biztosítani, de ha jövőre tovább bővülne a műsoridő, akkor már a munkatársak létszámát is növelni kell. A Pátria brandet a tévére és a készülőben lévő magyar nyelvű weboldalra is szeretnék kiterjeszteni.

Lovász Attila szerint ez kis lépés előre, de remény van arra, hogy évről évre tovább bővülhet a műsoridő a magyar adásokban.

Sőt idővel a televízióban akár külön csatornát is kaphatnának a nemzetiségi adások. Ehhez azonban több feltételt is biztosítani kellene, elsősorban a megfelelő anyagi forrásokat. Megemlítette, hogy a koncessziós díjak évek óta nem emelkednek, a nyugdíjasok már nem is fizetik, ami óriási forráskiesést jelent a közszolgálati médiák működése szempontjából.

A következő fázisok megvalósításához már pluszpénzre is szükség lesz, mert minőségi tévés és rádiós programokat anélkül nem lehet készíteni. A koncepciónkat úgy terveztük meg, hogy megvalósítható legyen, a realitás talaján maradtunk”

– teszi hozzá. Elmondta még, hogy a klasszikus magyar magazint kulturális magazinná szeretnék átalakítani, de tervben van egy vitaműsor előkészítése is.

Őry Péter még 2016-ban magánemberként kezdeményezte a közmédia tanácsánál és a kulturális minisztériumnál, majd később tömeges panaszokat is benyújtottak, hogy a 8,5 százléknyi felvidéki magyarságnak számarányának megfelelő műsoridő jusson a közmédiában. Örül annak, hogy követeléseik öt év huzavona után meghallgatásra találtak.

Az egyórás adásidő jelentős előrelépés, de a törvény a passzusának betartását nem biztosítja.  Még nagyon messze van az 1400-1500 órányi adásidőtől”

– nyilatkozta a bejelentés után a ma7.sk-nak. Hozzátette: a felvidéki magyarok is fizetnek adót és koncessziós díjat, ezért teljes joggal várják el, hogy ezért cserébe a nekik járó adásidőt megkapják.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.