2021. szeptember 1., 12:36

Szeptember elsejétől megkezdte működését a társadalomellenes tevékenységet bejelentőket védő hivatal

„A legnagyobb kihívás számunkra az emberek bátorítása lesz, hogy ne féljenek megszólalni, amikor a közpénzekkel való visszaélésről van szó” – jelentette ki Zuzana Dlugošová, a hivatal elnöke.

201712091551050.KORRUPCIO_1-2.jpg

Dlugošová hozzáfűzte, a közeljövőben elsősorban az hivatal létezésével kapcsolatos információk terjesztésére fognak összpontosítani, illetve azoknak a támogatási és védelmi lehetőségeire, akik úgy döntenek, hogy rámutatnak a szabályok súlyos megsértésére.

A hivatal független államigazgatási szervként működik. Feladata felvilágosítást nyújtani az informátorok védelméről, illetve megjutalmazni a bejelentőket. Évente egyszer be kell számolnia a tevékenységéről a parlamentnek.

Dlugošová egy olyan intézményt szeretne felépíteni, amelyhez bizalommal fordulhatnak az emberek, s amely hozzájárul egy igazságosabb társadalomhoz és a korrupció visszaszorításához.

A hivatal vezetője szerint az is a céljaik közt szerepel, hogy megvédjék azokat az alkalmazottakat is, akik a munkáltatójuktól megtorlással szembesülnek a jelentésükért.

A hivatal 21 alkalmazottal tervez együtt dolgozni, jelenleg azonban még csak 11 az alkalmazottaik száma, a többiek az elkövetkező hetekben lépnek majd be az új munkahelyükre.

A hivatal szeptembertől postai úton vagy az www.oznamovatelia.sk weboldalon közzétett űrlapon keresztül fogad megalapozott értesítéseket a polgároktól a közérdeket veszélyeztető jogellenes tevékenységekről. Az ingyenes segélyvonal 0800 221 213-sa telefonszámon szeptember 2-tól üzemel (mindig kedden, szerdán és csütörtökön 9.00 és 12.00 óra között).

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.