Szépen formálódó egység, némi kétséggel – részletek a pártok közeledéséről Magyar7-ben

2020. augusztus 5., 18:03
ma7

Nyár van, de ezúttal uborkaszezon nélkül. A felvidéki magyar közéletben a hárompárti közeledésről szól minden, így a téma – sok más érdekesség mellett  - lapunkból sem hiányozhat. A Magyar7 32. száma már megjelent a standokon, de a postán is kereshetik.

Szépen formálódó egység, némi kétséggel – sommázza a Gombaszögi Közéleti Piknik történéseit hangulatos összefoglalójában Pomichal Krisztián, aki szerint a piknik a párbeszédről, a változás őszinte szándékáról szólt. Ugyancsak ezzel a kérdéssel foglalkozik a lap vezércikkében Molnár Judit, hangsúlyozva, hogy a piknik azt mutatta meg, a pártelnökök képesek maguk mögött hagyni a múltat a megegyezés érdekében, még annak a tudatában is, hogy eddigi státuszuk biztosan megváltozik.

Langschadl Mátyás és Somogyi Szilárd a 75 éves Duray Miklóst kérdezték a történelemről, a diktatúrák és a gazdasági csoportok természetéről, és az 1998-as pártegyesítés tanulságairól.

A felvidéki magyar politika doyenje szerint közösségünknek úgy kell viselkednie, mint államnak az államban.

Magyar7 - 32. oldal

Kolek Zsolt az Üres gesztusok helyett valódi megbékélést című írásában a Trianon-szindróma kiútjait vázolja fel. Haják Szabó Mária az ENSZ főtitkárának világkormányra vonatkozó kijelentése kapcsán ír arról, hogy a jövő választása: nemzeti államok vagy birodalmak.

Matus Tibor Új módszerek az élelmiszergyártásban címmel ismertet egy projektet, amely lehetőséget teremt egy új vállalkozói kultúra megalapozásához.

Tej vagy ásványvíz? Somogyi Szilárd összeállításában annak járt utána, mi az oka, hogy ma az ásványvizet ugyanannyiért vesszük, mint a tejet.

Az írást elolvasva azt is megtudhatják, melyik ital fogyasztása nőtt meg százszázalékkal az utóbbi években.

kiajanlo_magyar7_2020.jpg

Az adat igaz és riasztó! A magyar fiatalok csaknem harmada szlovák szakközépiskolába jár. Gyorsan cselekedni kellene, hogy a szakközépiskolák rendszere ne menjen teljesen tönkre – B. Vida Júlia Merre tovább felvidéki magyar szakközépiskolák című írása a lehetséges megoldásokat is keresi, s az iskolaválasztás témáját Iskolafoszlányok címmel megjelent jegyzetében Száraz Dénes is elemzi, hangsúlyozva, hogy védjük, ami még menthető!

tema_magyar7_32_het_2020.jpg

Közösségi ember volt, tanár, költő – évtizedekig a történések sűrűjében, meghatározóként. Juhász Dósa János Kulcsár Tibor tevékenységét idézi meg egy közelmúltban megjelent könyv kapcsán.

Az első hárfaművésznőről, Lieder Friderikáról Lacza Tihamér ír, Kovács László történelmi sorozatában az 1956-os forradalom fordulópontjait foglalja össze.

Tájaink című rovatunkban Nagy Miskó Ildikó a gútaiak példaértékű összefogásáról ír Bezúr Marika gyógyulásáért, a Honismereti Kerékpártúra résztvevőivel Fábián Gergely kerekezett, Radi Anita bemutatja a magyar költők verseit szlovák fordításban, a szülőföldhöz való ragaszkodásról az Operaház Ipoly menti mezzoszopránját, Balga Gabriellát Kaszmán Zoltán, Méhes Ilonát a Csallóközi Könyvtár rejtelmeiről Reczai Lilla kérdezte. Bokor Klára megtekintette a világhíres borokat is őrző bélai kastély pincéjét, Horváth Szomolai Andrea ellátogatott a tulipános ládák őreihez, Rakoncza Gabikához és Varjú Árpádhoz, Agócs Szvorák Emese pedig a füleki gyűjtőhöz, Sipka Lászlóhoz, akinél megállt az idő. Zsebik Ildikó ellátogatott Leleszre, Ilkóékhoz, hogy bemutassa a család összefogását, s a mintagazdaságukat, Virsinszky Tamás pedig bejárta a gömöri fürdőket, hogy képet kapjunk, milyen az idei strandszezon.

kavezo_magyar7_32_het_2020.jpg

Ha lapunkat olvassa, Szilágyi Orsolya írásából megtudhatja, mi az a baba vezette hozzátáplálás, a BLW-módszer, írunk a napraforgóról, gondolatban elutazunk Tunéziába, Nabeul városába, megidézzük Diana hercegné stílusát, amely még halála után több mint két évtizeddel is formálja a trendeket, elmondjuk a tonhalas zöldbabsaláta és a karcsú túrós süti receptjét, és teszteljük a Škoda Kodiaqot.

Szurkoló rovatunkban Rajkovics György arról ír, hogy rajtol a Fortuna Liga, Rajkovics Péter pedig az ismét helyzetbe került magyar úszósportról.

szurkolo_magyar7_32_het_2020.jpg

A műsorújságot és a rejtvényt ezúttal is a megszokott oldalakon találják. Lapunk hátoldalán a füleki templomról olvashatnak.

Tartalmas időtöltést, jó szórakozást a Magyar7-tel, ezen a héten is!

Kövesse facebook oldalunkat is!