cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. június 13., 12:49

Szegénységről beszélnek a szakszervezetek, a segítséget azonban másképp képzelik, mint a kormány

A szegényeknek nyújtott célzott segély nem lesz elegendő, figyelmeztetnek a szakszervezetek. A KOVO Szakszervezeti Szövetség szerint a szlovákok anyagi helyzete az elmúlt három évben sokat romlott. Bár a bérek emelkednek Szlovákiában, az emberek ezt nem érzik meg a pénztárcájukon. A leendő új kormánytól ezért a minimálbér kiigazítását is kérni fogják.

szegénység
Fotó: pixabay.com

A jó hír, hogy az idei első negyedévben nőttek a bérek. A rossz hír pedig az, hogy a drágulás gyorsul, és ez lenyomja a reálbéreket. „Ugyanannyi pénzért a polgárok sokkal kevesebbet vásárolhatnak, mint tavaly” – mondta Monika Benedeková, a KOVO Szakszervezeti Szövetség Tanácsának elnöke a noviny.sk portál szerint.

A háztartások 70 százalékának gondot okoz a folyó kiadások kifizetése. Nálunk csökkent a leginkább a reálbér az elmúlt 25 évben, és hatalmas adósság keletkezett”

– magyarázta Martin Halás, a Társadalmi-gazdasági Kockázatok és Alternatívák Kutatóintézetének igazgatója.

Szlovákiában az egyik legmagasabb az infláció az eurózónában. A háztartások költségvetéséből a legtöbb pénzt élelmiszerre, lakhatásra és közlekedésre fordítják. „Szlovákia a jövedelmi csoportjával továbbra is sereghajtó.

A szlovákiai háztartások felének nettó jövedelme 2022 elején alig 700 euró volt”

– mondta Benedeková.

A regionális különbségek Szlovákiában már régóta fennállnak, az ország északkeleti része még mindig a legszegényebb régiók közé tartozik. Állítólag a minimálbér is gondokat okoz, ami jelenleg bruttó 700 eurós szinten van. Ekkora összeg mellett a számítások szerint mindössze 18 eurót tudnak naponta költeni az emberek.

A szakszervezetek szerint meg kellene változtatni a minimálbér-kiszámítási rendszert.

A kérés a következő kormány felé irányul, amely a szeptember 30-ai parlamenti választás után majd feláll. A szakszervezet szerint az átlagbér 57 százaléka helyett hatvan százaléktól kellene számolni a minimálbért.

Bár nem nagyon sokan kapnak minimálbért, de abból a szempontból, hogy június 1-jétől a hétvégi jutalékok is a minimálbérhez kötődnek, a minimálbér minden munkavállalót érinthet”

– vélekedik Benedeková.

A jelenlegi kormányfő azonban egyelőre csupán célzott segítséget ígér a legkiszolgáltatottabb csoportoknak. A további intézkedések az új kormány kezében lesznek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.