2020. július 17., 19:15

Százezres ügyészi fizetések, be nem vallott jövedelmek: furcsaságokra figyelmeztet a Transparency International Slovakia

Dušan Kováčik speciális ügyész tavaly több mint 100 000 eurót keresett. Jaromír Čižnár főügyész nem tüntette fel a vagyonbevallásában a 25 000 euró összegű, átalánydíjas költségtérítést. Minderről a Transparency International Slovensko (TIS) nonprofit szervezet tájékoztatott a közösségi hálón pénteken.

Fotó: TASR

„Dušan Kováčik speciális ügyész, Jaromír Čižnár főügyész és az ő három helyettesük tavaly kétszer kaptak prémiumot, összesen 8500 euró értékben, emellett felvették a 13. és a 14. fizetést is” – közölte a nonprofit szervezet. Az ügyészséget vezető tisztviselők tehát többet keresnek, mint a miniszterelnök. A 2018-as és 2019-es adatokat a főügyészség bocsátotta a TIS rendelkezésére.

A TIS állítja: az ügyészséget vezető tisztviselőknek fizetett prémiumok nincsenek olyan eredményekhez kötve, mint például a perek meggyorsítása vagy a sikeres vádemelés.

A főügyésznek fizetendő prémiumot a TIS szerint az ügyészek tanácsa hagyja jóvá a helyettese, Viera Kováčiková javaslatára. „De facto tehát az alárendeltjei javasolják és hagyják jóvá a prémiumot” – figyelmeztet a TIS. Kováčiková a 2019-ben kifizetett jutalmakat Čižnárnak a hivatalos feladatain túl végzett munkájával indokolta, példaként különféle találkozókat és együttműködéseket említett.

A nonprofit szervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy a főügyész hibát vétett a vagyonbevallásában. Nem tüntette fel az átalánydíjas költségtérítés összegét, holott erre külön rubrikát jelölnek ki. A funkciójából származó bevétele így a negyedével kevesebb lett.
A helyettesek és a speciális ügyész jutalmáról a főügyész dönt. Dušan Kováčik speciális ügyész bevétele tavaly összesen 104 795 eurót tett ki. Ebben benne van a 13. és a 14. fizetés – összesen több mint 13 000 euró -, valamint a 8510 eurós prémium is.

A TIS rámutatott: a speciális ügyészé a harmadik legjobban fizetett állami tisztség a nemzeti bank elnöke és az államfő után. A nonprofit szervezet szerint ugyanakkor Kováčik hosszú ideje gyenge eredményeket produkál, emellett a vámhivatal is megbüntette őt egy 200 000 eurós készpénzletét miatt. Ennek ellenére Kováčik a lehető legmagasabb jutalmat kapta a főügyésztől.

Čižnár mindent (is) cáfol

A főügyész szinte azonnal, közleményben reagált az őt ért vádakra. Azt mondja, a TIS információi féligazságokon vagy tudatos csúsztatásokon alapulnak. Beosztottja, Dušan Kováčik 13., illetve 14. havi fizetéséről például azt állítja Čižnár, arra semmi ráhatása nem volt, azt törvényi szabályozás írja elő.

Saját 25 ezres, be nem vallott jövedelme kapcsán úgy nyilatkozott, a TIS szándékosan hazudik vagy egyszerűen nem érti a törvényeket, hiszen, állítja a főügyész, az nem a poszt betöltéséből adódó jövedelem, hanem a funkció ellátásával kapcsolatos kiadásai térítésére szolgál, s mint olyan, nem esik jövedelem-bevallási kötelezettség alá. Amit a törvény előírt, azt Jaromír Čižnár be is vallotta, annak rendje s módja szerint - áll a sajtóanyagban, amely azzal zárul, hogy a TIS sem a törvényben foglaltak szerint nyújtotta be saját adóbevallását.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.