cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. február 13., 11:34

Szakértő: Miről tárgyalhat az Alkotmánybíróság?

A Szlovák Köztársaság Alkotmánybírósága csak akkor dönthet a megtámadott jogszabályról, ha azt a Szlovák Köztársaság törvénygyűjteményében kihirdették.

Logikusan hangzik
Boris Balog egy archív felvételen (2004-ből)
Fotó: TASR

Erre Boris Balog, a Páneurópai Főiskola dékánhelyettese hívta fel a figyelmet. Hozzátette, hogy egy törvény a Szlovák Köztársaság Törvénygyűjteményében való kihirdetése előtt nem minősül hivatalosan jogi előírásnak és tartalmához nem kapcsolódik állami garancia.

A Szlovák Köztársaság Törvénygyűjteményében még ki nem hirdetett törvénnyel kapcsolatban az a kérdés, hogy az indítványozó (pl. a képviselők egy csoportja) mit nyújtana be a Szlovák Köztársaság Alkotmánybíróságához. Milyen szöveget vagy dokumentumot küldenének neki? Ki engedélyezne egy ilyen szöveget a Szlovák Köztársaság Alkotmánybíróságának, és ki ellenőrizné, hogy az valóban a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa által jóváhagyott szöveg-e?"

- teszi fel a kérdést Balog.

Rámutatott arra is, hogy az Alkotmány lehetőséget ad az elnöknek, hogy a jóváhagyott törvény kézhezvételétől számított 15 napon belül a törvényeket észrevételekkel küldje vissza a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának.

Az államfő vétójoga konstruktív. A parlamentáris államformában az államfő vétója nem a parlament akaratának meghiúsítását szolgálja azzal, hogy a törvény egyáltalán nem lép hatályba"

- mondta, megjegyezve, hogy az alkotmány a vétó kötelező részeként előírja a megjegyzéseket.

"Az elnök észrevételei nem csupán arra szolgálnak, hogy ismertesse a törvényről alkotott véleményét, hanem egyúttal teret adnak annak megváltoztatására és módosítására, esetleg korrekciójára is. Az elnök megjegyzései tehát a törvény szövegének megváltoztatására kell, hogy irányuljanak, nem pedig a törvény megsemmisítésére"

- mondta a TASR-nek. Az elnök csak egyszer vétózhat meg egy törvényt, a parlament pedig felülbírálhatja a vétót.

Balog emlékeztetett arra is, hogy a törvény hatályba lépése azzal a követelménnyel jár, hogy a törvényt legkésőbb a hatályba lépése napján ki kell hirdetni a Szlovák Köztársaság Törvénygyűjteményében.

Ha ez akár egy nappal később történik, a törvény visszamenőleges hatályú, és mint ilyen, alkotmányellenes"

- tette hozzá.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.