2021. június 2., 07:25

Szakad a párt? Kolíková és társai bizalmatlanságukat fejezték ki Remišovával szemben

A Za ľudí párt Mária Kolíková igazságügy-miniszter körül csoportosuló tagjai bizalmatlanságukat fejezték ki Veronika Remišová pártelnökkel szemben, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy meg akarják őrizni a koalíciót.

Cicaharc a pártban
Fotó: TASR
Mária Kolíková és Veronika Remišová

Kolíková valamiféle frakciót akar létrehozni a párton belül, és képviseltetni akarja magát a koalíciós tanács ülésein is. Ő és a társai korábban hagyták ott az elnökség keddi ülését, mivel nem értettek egyet a személycserékkel.

Ezen az ülésen kellett volna dönteni a rendkívüli pártkongresszus összehívásáról. Azt, hogy végleg kilépnek-e a pártból, korai kérdésnek tartják. Továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy össze kell hívni a kongresszust. Bár Remišová nem élvezi a bizalmukat, úgy vélik, van helye a pártban.

Kolíková Roman Krpelan pártigazgató és egy másik tisztviselő leváltásával indokolta, hogy idő előtt távoztak a keddi elnökségi ülésről. Hozzátette: ez Remišová önkényes döntése volt, amellyel betelt náluk a pohár. Szerinte a pártban antidemokratikus hatalmi harc folyik.  

Kolíková a saját platform vagy frakció létrehozásáról a koalíciós partnerekkel is egyeztetni akar.

Azt akarjuk, hogy a koalíció tovább működjön"

- szögezte le, hozzátéve: a Za ľudí legalább hét parlamenti képviselője támogatja őt.

A Za ľudí párt mély válságba került. A megoldást a pártkongresszus jelentheti, ki kell tűzni az időpontját"

- mondta Juraj Šeliga, a párt alelnöke, aki elutasítja a frakciók létrehozását.

„Közös nevezőre kell jutni a kongresszuson, aztán az jelöltetheti magát, aki akarja" - válaszolta arra a kérdésre, ki lesz az új pártelnök, illetve hogy ő lesz-e. Úgy véli, még fennáll a megegyezés lehetősége, de azt sem zárta ki, hogy szétesik a párt.

Nagyon szégyellem magam, amiért nem vagyunk képesek megegyezni"

- jelentette ki a keddi ülés után Jana Žitňanská, a Za ľudí parlamenti frakciójának vezetője. Elnézést kért a választóktól, és arra szólította fel a párttársait, hogy térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz. Šeliga és Žitňanská bevallásuk szerint bármikor készek részt venni a kongresszuson. Hozzátették: Kolíková és Remišová is élvezi a bizalmukat.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!