2023. november 9., 12:44
Frissítve: 2023. nov. 9. 14:08

Šutaj Eštok: 180 fokos fordulatot vett a migrációhoz való hozzáállásunk

180 fokos fordulatot vett Szlovákia illegális migrációhoz való viszonyulása – jelentette ki Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter, miután szerdán Prágában találkozott cseh kollégájával, Vít Rakušannal.

Matúš Šutaj Eštok
Matúš Šutaj Eštok
Fotó: TASR

Šutaj Eštok szerint az előző kormány hozzáállása az volt, hogy Szlovákia biztonságos tranzitország legyen az illegális migránsok és az embercsempészek számára – tájékoztatott a TASR prágai tudósítója.

Az új kormány megtette a szükséges lépéseket, hogy világossá váljon, 180 fokos fordulatot vett Szlovákia illegális migrációhoz való viszonyulása

– jelentette ki a szlovák belügyminiszter, hozzátéve, a kormány kész mindent megtenni az ország déli határának megvédése érdekében.

A déli határon közelmúltban tartott nagyszabású akcióról elmondta, a cél nem az illegális migránsok feltartóztatása volt, hanem az, hogy egyértelmű üzenetet küldjenek a szlovák migrációs politika megváltozásáról.

Az ország egyszerűen nem lehet ementáli sajt

– tette hozzá Šutaj Eštok, hozzáfűzve, hogy a kormány emellett szeretné mihamarabb megszüntetni a cseh-szlovák határon tartott ellenőrzéseket.

A szlovák belügyminiszter helyesli Vít Rakušan igyekezetét, hogy kibővített V4-es belügyi találkozót szervezzen, Ausztria és Németország bevonásával. Hozzátette, kérdésessé válik a schengeni térség jövője, ha ezek az országok külön-külön határellenőrzéseket vezetnek be, ezért szükség van a kiszélesített közép-európai párbeszédre.

Šutaj Eštok leszögezte, Szlovákia teljesíteni fogja a schengeni övezet védelmével kapcsolatos feladatait.

Harcolni fogunk az embercsempészek és az illegális migráció ellen. (...) Nem akarjuk, hogy Szlovákiában is gettók és no-go zónák alakuljanak ki, mint Franciaországban, Németországban, Svédországban, Belgiumban és máshol

– hangsúlyozta Šutaj Eštok. Hozzátette, az embercsempészek igyekeznek alvó terrorista sejtek tagjait is bejuttatni az övezetbe.

Nem történhet meg, hogy a helyzet alábecsülése miatt lehetőség nyíljon bármilyen terrortámadás elkövetésére

– tette hozzá.

A cseh belügyminiszter hozzá kíván járulni a cseh-szlovák határon bevezetett ellenőrzések megszüntetéséhez, azok ugyanis anyagi és logisztikai terhet is jelentenek.

Mindemellett belügyminiszterként gondoskodnom kell Csehország polgárainak biztonságáról

– tette hozzá.

Rakušan azt is elmondta, változatlan formában aláírták Šutaj Eštokkal az államhatárokról szóló szerződést.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.