2020. december 10., 13:36

Sulík újra beolvasott Matovičnak

Mindenki tudja, hogy egyáltalán nem reagálok Igor Matovič személyes támadásaira, de most muszáj, mert tegnap a miniszterelnök durván félrevezető információkat tett közzé - mondta Richard Sulík. A  kormányfőnek, az antigén tesztek beszerzéséről szóló nyilatkozatát nyílt hazugságnak minősítette.

sulík
Fotó: TASR

Sulík elmondta:

a válságstáb november 9-i állásfoglalása szerint a belügyminiszternek kellett volna beszereznie a teszteket. Mindezt Matovič figyelmen kívül hagyta. Később, november 19-én a kormány a gazdasági minisztériumra rótta ki a beszerzést.

Matovič szerint az első négymillió tesztnek december 2-án kellett volna megérkeznie Szlovákiába, de Sulík állítása szerint, be kellett volna tartani a lehetséges kifogásokra szánt 16 napos határidőt, ezért ez a terminus irreális volt. A határidő ugyanis  december 4-ével ért véget.

Sulík szerint, ezt követően problémák adódtak a megbízással is.

Sulík november 24-én levelet írt Matovičnak, amelyre Matovič két nappal később azt válaszolta, hogy 99 százalék feletti pontosságú teszteket szeretne, az Egészségügyi Minisztérium megbízása viszont 97 százalékot írt elő.

A válságstábon, december 1-jén Krajčí egészségügyi miniszter azt mondta, hogy nem hajlandó magasabb specificitású tesztekre megbízást küldeni

- állította Sulík, hozzátéve, hogy

ha betartja az egészségügy megbízását, akkor olyan teszteket vásárol, amelyeket a miniszterelnök nem akart.

Sulík szerint, a múlt pénteken sikerült elmagyaráznia Matovičnak, ha nem akar törvényt sérteni, pontosabb megbízásra van szüksége a kormánytól. A kormány erre megváltoztatta a határozatát, és december 6-án kapta meg az ötödik megbízást, december 7-től, hétfőtől kezdve meg a beszerzési eljárást.

Hosszú 17 nap és öt kísérlet kellett egy megfelelően pontos megbízáshoz, mire valóban elkezdhettük a beszerzést

 - mondta a gazdasági miniszter.

Az előkészítő konzultációkra szerdáig került sor, ma és holnap kiértékelik azokat - magyarázta Sulík. Amíg minden folyamat végére érnek, január 4-én vagy 5-én lehet szerződést kötni a kiválasztott szállítóval, január 6-a ünnep, így

az első szállítmány 2021. január 7-én érkezhet Szlovákiába.

A gazdasági miniszter még kitért a gasztroágazat mélyrepülésére. Véleménye szerint

szisztematikusan tesszük tönkre a gasztroágazatot.

Egyetértett azzal, hogy kemény korlátozó intézkedéseket vezessenek be azokban az járásokban, ahol elszabadult a járvány, viszont ahol nem, ott könnyíteni kellene egy szemafor rendszer alapján. A gasztroágazatnak nyújtott segítséget kevésnek és lassúnak értékelte, a vállalatok csődközelbe kerültek. Sulík megemlítette, hogy a kormányfő az október 15-i lezáráskor személyes segítségét ígérte az ágazatnak.

Sulík beszélt arról is, hogy azért nem jár a válságstáb üléseire, mert ott csak tanácsadói szava van, és Matovič amúgy is megváltoztatja az ott hozott intézkedéseket.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!