Sulík rálépett Matovič taposóaknájára? Ki szabotálta el az antigén-tesztek vásárlását?

2020. december 25., 17:17
Matus Tibor

A Trend portálja összefoglalta az antigén-tesztek körüli huzavonát, amely végül Igor Matovič és Richard Sulík közötti konfrontációhoz vezetett. A kormányfő azzal vádolta a gazdasági miniszterét, hogy elszabotálta a tesztek vásárlását, a Trend szerint inkább úgy tűnik, hogy Matovič alakított ki egy csapdahelyzetet gazdasági miniszterének.

Fotó: Trend

A portál szerint nagyon úgy tűnik, hogy

a kormányfő büntetni akart, és egy csapdát állított Sulík gazdasági miniszternek, mert nem állt ki mellette az országos tesztelés folytatásánál.

November közepén a Központi Válságstáb nem hagyta jóvá az országos tesztelés folytatását, csak lokális, kisebb városok tesztelését javasolta, az antigén-tesztek vásárlását pedig rábízta a belügyminiszterre.

Matovič nem bírt beletörődni a vereségébe, és úgy döntött, hogy a járványt a sorsára hagyja. A vereségéért Sulíkot okolta, aki nem rejtette véka alá az ellentétes véleményét. Pár napra rá a kormány úgy döntött, hogy a teszteket ne a belügy, hanem a gazdasági minisztérium szerezze be.

Kissé érthetetlen, hogy miért nem a Tartalékalapra bízták? Talán azzal számoltak, hogy Sulíkot megfoghatják a beszerzésen, esetleg nem kellő minőségű, vagy hibás teszteket vásárol, netán megsérti a közbeszerzést.

Az első irreális fealdvány az volt, hogy december 2-ig megtörténjen a beszerzés. Ezzel megsértették volna a közbeszerzési törvény előírásait, miközben Matovič a terminust reálisnak és nagylelkűnek mondta ki.

Persze kérdés, hogy a kormányfő, miért nem pártjából érkező miniszterre bízta a beszerzést. A gazdasági miniszter tehát az egészségügyi minisztertől kapta meg a tesztek minőségi elvárásait, és ebből lett a vita. Ugyanis Marek Krajčí a beszerzendő tesztek specifitását 97 százalékban határozta meg. Azaz az elvégzett tesztek 3 százalékánál olyan egyéneknél mutatták volna ki fertőzöttséget, akik valójában nem is azok.

Tehát a beszerzendő 16 millió teszttel majdnem félmillió hamisan fertőzöttet kellett volna karanténba küldeni, azaz, kivenni ideiglenesen a gazdaság világából.

Ilyen számot egyetlen járványügyi szakember sem támogatott volna.

A gazdasági miniszter ellenkezésére, a kormányfő levélben módosította az elvárásokat, feladatul adva, hogy igyekezzen elérni a tesztek legmagasabb specifitását. Tehát az egészségügyi miniszter és a kormáynfő elvárásai innentől különböztek. Ezzel a huzavonával további napok teltek el, és csak a decemberi kormányülésen határozták meg, hogy a tesztek specifitása legyen 99 százalékos. Ezzel indulhatott a közbeszerzés.

De a kormány még egy kemény feltételt is jóváhagyott, azt, hogy

a szerződés aláírásától három napon belül le kell szállítani a teszteket, amit senki sem tudott teljesíteni. A közbeszerzés érvénytelen lett, a teszteket pedig innentől egyenesen fogják beszerezni.

A Trend szerint Sulíknak sikerült több taposóaknára is rálépnie. Az egyik a feladat elvállalása, hogy ő szerezze be a teszteket. A másik a tesztek alacsony specifitása, illetve az e körüli huza-vona, a harmadik pedig a beszerzésre rendelkezésre álló rövid idő, amit a kormány határozott meg.

A cikk szerzője, Ronald Ižip, főszerkesztő helyettes a cikk végén elismeri, hogy Ockham borotvájának elve alapján vonja le a következtéseit, miszerint két, az adott jelenséget egyformán jól leíró magyarázat közül azt érdemes választani, amelyik az egyszerűbb. Azaz leborotválni a szükségtelen részleteket. 

Kövesse facebook oldalunkat is!