Sulík: Két hét múlva már az éttermek és kávézók teraszai is kinyithatnának

2021. április 17., 14:14
ma7 Pomichal Krisztián

A közmédia Szombati dialógusok című műsorának vendége volt Richard Sulík gazdasági miniszter. A tárcavezető arról beszélt, szerinte két hét múlva hétfőn, azaz április 26-án már a vendéglátóhelyek teraszait is ki lehetne nyitni.

Fotó: TASR/AP

Sulík közölte:

Folytatni kell az enyhítéseket, ha látjuk, a járványmutatók mennek lefelé. Most hétfőn kinyitnak az üzletek. Egy héttel később a teraszok és újabb enyhítések is lesznek.

Mindezek ellenére Sulík leszögezte, az SaS egyetlen minisztere sem szavazta meg az enyhítések forgatókönyvét, mivel abban bennemaradt a tesztelési kötelezettség.

A miniszter kiemelte, a belső enyhítéseknek külső szigorral kell járnia. Minél inkább lazulnak a szabályok, annál nagyobb figyelmet kell fordítanunk az ország határai - közölte, kihangsúlyozva a külföldről érkezők szigorú ellenőrzését és a negatív tesztek fontosságát.

Sulík szerint az éjszakai kijárási korlátozásokat is ideje eltörölni, vagy legalább módosítani, enyhíteni.

Arról beszélt, a koalíciós tanácson javaslatot tett arra, hogy legalább az időtartamon enyhítsenek, nyolc helyett este kilenc órára kitolva a kezdést, ötletét azonban nem támogatták. Jelenleg este nyolc és hajnali öt között van kijárási tilalom, de a tárcavezető szerint nem csak a járványhelyzet enyhülése, hanem a nyári időszámításra való áttérés is indokolná a változást. 

A másik meghívott vendég, Peter Pellegrini, a Hlas-SD elnöke azt nehezményezte, hogy míg bevásárláshoz kérhetnek negatív teszteredményt, addig templomba járáshoz erre nincs szükség. Sulík azt ígérte neki, utánanéz a dolgoknak. A tárcavezető közölte, fogalma sem volt erről a különbségről, hisz "nem jár templomba".

A beszélgetés során előkerült Matovič személye is. Sulík és Pellegrini is egyetértettek abban ,a vállalkozóknak eddig nyújtott támogatás kevés, elégtelen. A miniszter úgy fogalmazott, örülne neki, ha

Igor Matovič foglalkozna a kártalanítási törvénnyel, erre sürgős szükségünk van.

Sulík egyébként meglepően békülékeny hangot ütött meg Matovič budapesti és moszkvai útja kapcsán is. Közölte, megérti mindkét látogatást, azokkal csak az a gond, hogy "szerencsétlen és rossz körülmények" között zajlottak. Kijelentette, a Matovič személye körül kialakult ellentmondásokat a miniszterelnöknek, Eduard Hegernek kell kezelnie, Pellegrini viszont már arról beszélt, az egyetlen megoldás, ha Matovič távozik a kormányból. Amennyiben önként nem mond le, a Hlas-SD kész kezdeményezni egy rendkívüli parlamenti ülés összehívását.

A Szputnyik vakcina vásárlása azt mondta, szerinte a kormányt nem tájékoztatták megfelelően annak körülményeiről. 

Leszögezte, a vakcinaszerződést nyilvánosságra kell hozni. Amennyiben szavazásra kerül sor, ő és pártja biztosan támogatja majd ezt a lépést. Sulík bírálta a szlovák gyógyszerfelügyelet közleményét is, szerinte inkább politikai véleményt fogalmaztak meg azzal az állítással, hogy a negyven különböző országban alkalmazott Szputnyikot csak a nevük köti össze, ugyanakkor kiemelte, emiatt kár országos botrányt csinálni a kérdésből.

Kövesse facebook oldalunkat is!