2020. április 10., 14:13

Sulík: kedden kinyithatnának a kiskereskedések és a szabadtéri sportpályák

Terjedelmes interjút közölt Richard Sulíkkal a Denník E portál. A gazdasági miniszter többek között elmondta, nincsen koalíciós válság, félreértés volt az egész, de az intézkedések szigorán ideje enyhíteni, be kell lökni a gazdaságot. A legérdekesebb kijelentésekből szemezgetünk. Kiderül például, önbevallása szerint milyen állat is az ország gazdasági minisztere.

Fotó: TASR
Koalíciós válság

Sulík azt állítja, szó sincs ilyesmiről, a koalíció nem fog felbomlani a kormányfővel kialakult nézeteltérés miatt. Az egész csak egy szerencsétlen, túlzottan felfújt incidens, pusztán bántotta őt, hogy feleslegesen felhúztak sok embert. A miniszterelnökkel rendszeresen beszélnek, csak akkor nem tudta elérni őt telefonon, nem fordulhat elő, hogy ne kommunikáljanak. Sulík azt állítja, korrekt a viszonyuk a kormányfővel, még úgy is, s erre már a riporter emlékeztette, hogy 2011-ben Sulík kidobta őt az SaS frakciójából.

A blackout belengetése ugyanakkor hiba volt Sulík szerint, ráadásul minderről nem is tárgyaltak érdemben. A tárcavezető azt mondja, lehet, valahol elhangzott ez a szó, de hogy komolyabb egyeztetésre nem került sor, az teljesen biztos. Matovič mindenkit meglepett ezzel.

Felesleges túlbiztosítás

Sulík nem kívánta kommentálni az "500 fertőzött miatt lezárjuk az országot" kezdetű kijelentését, de elmondta, továbbra is kiáll azon véleménye mellett, hogy a gazdaság szenved, ezzel kezdeni kell valamit.

Úgy van ez, mint az ultrahanggal. Az emberek nem hallják, a kutyák igen. Én vagyok ez a kutya!

- magyarázta a tárcavezető, miért aggodalmaskodik a gazdasággal kapcsolatban. A szerdai helyzetért ugyanakkor a felelősség nem a rendőröket, nem a hatóságokat, hanem a kormányt terheli. Ezeket az intézkedéseket még bírjuk egy darabig, mondta Sulík, de ne csodálkozzunk, ha a végén az 1998-as életszínvonalra zuhanunk vissza. "Ha most mindent bevetünk azért, hogy naponta ne 50, hanem csak 15 fertőzöttünk legyen, ne lepődjünk meg, ha hárommillió ember életszínvonala rosszabbodik" - adta a járványhelyzet igen sajátságos értelmezését az egyik miniszterelnök-helyettesi posztot is betöltő tárcavezető.

Meddig marad a kormánnyal?

Sulík kijelentette, ő és pártja is minden körülmények között a koalíció tagja kíván maradni, tanultak a korábbiakból, kormányozniuk kell, hogy a nagyobb rosszat elkerüljék.

Mit kéne tenni?

A gazdasági miniszter javaslatát ugyan sem a parlament, sem a kormány nem fogadta még el, de Sulík szerint kedden, az ünnepek után, meg kellene nyitni a kiskereskedelmi egységeket, sőt a kültéri sportpályákat is, azzal a kikötéssel, hogy az öltözők és zuhanyzók zárva maradnak. Szerinte az emberek a jó idő hatására kimennek a szabadba, néhány közkedvelt helyen fognak tömörülni, az pedig nem jó. A sportpályák megnyitásával el lehetne oszlatni ezt a tömeget.

Nem kell a koronavírust Szent Grálként kezelni!

- jelentette ki Sulík, majd hozzátette, muszáj lesz tárgyalni a nagyvállalatok vezetőségével, hogy lassacskán indítsák újra a termelést. A miniszter a Volkswagent és a Decodomot emelte ki az interjúban. Szerinte jobb 1200 helyett 800 embert alkalmazni, mint nullát. Ezzel pedig nem lehet nem egyet érteni...

A fenti intézkedéseket már kedden el lehetne kezdeni, mondja Sulík, aki szerint az ország lakosaiban meg lehet bízni, meg kell csak nézni, mennyien hordják a kötelező maszkokat.

Mi vagyunk a világ legmaszkosabb (sic!) országa!

Néhány héten belül az éttermek kerthelyiségeit is ki lehetne nyitni, állítja. Legfeljebb korlátozni kéne, hányan ülhetnek egy asztalnál.

Mit szól ehhez a kormányfő?

Sulík azt mondja, közölte Matovič-csal a terveit, erre a miniszterelnök úgy reagált, leghamarabb július végén, augusztus elején hozhatók meg ezek az intézkedések. Sulík nem igazán tudta eldönteni, viccel-e a kormányfő, vagy komolyan beszél, ő mindenesetre reméli, csak humoros kedvében volt.

Mi jön ezután?

Bizonyos ágazatok jobban megszenvedik majd a válságot, mint mások. Sulík ezt a következő példával szemléltette: az áprilisban meg nem vett autót megveszik majd októberben, de az áprilisban meg nem vásárolt ebédmenüt, októberben már nem lehet megenni. A tárcavezető szerint az automatizálás és a távoli szolgáltatások ideje jön. A miniszter úgy véli, a bérleti díjak központi csökkentésére is szükség lehet, de erről a kormányfővel még beszélnie kell, ez egyelőre csak terv formájában létezik. Ráadásul rengeteg pénzébe kerülne az államnak: két márciusi hét bérleti díjának kártérítése például körülbelül 40 millió eurót emésztene fel a költségvetésből.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.