2021. október 24., 14:27

Sulík: Ha hideg lesz a tél, február végére földgáz nélkül maradhat az ország

Ahogy az vasárnaponként szokás, szinte az összes szlovák televízióban politikusi vitára került sor. Ezen beszélgetések közül a legizgalmasabb kétség kívül Boris Kollár házelnök és Richard Sulík gazdasági miniszter vitája volt, amelyből most csak egyetlen részletet emelnénk ki.

sulík
A hidegben a szemüveg is jobban párásodik.
Fotó: TASR/AP

A beszélgetés során szóba került ugyanis a földgázválság. Szlovákia gazdasági minisztere a téma kapcsán kijelentette, nincs mitől tartanunk, hiszen, ha az elmúlt 20 év átlagának megfelelő hőmérsékletekre készülhetünk a télen, akkor biztosan lesz elég földgáz az ipar és a lakosság kiszolgálásához.

Adja magát a kérdés, mi van, ha nem?!

Szerencsére a műsorvezető sem felejtette el megkérdezni ezt, mire Sulík közölte, ha nagyon hideg telünk lesz, akkor bizony előfordulhat, hogy

február végére, a hónap utolsó 8-9 napjára nem lesz elég gáz.

Ezt a nem csekélyke problémát úgy oldanák meg, hogy leállítják a 2-3 legnagyobb fogyasztó, például a vágsellyei Duslo termelését, hogy a lakosságnak jusson elég. Mondja ezt úgy a miniszter, hogy pontosan tudja, a sellyei óriásvállalatot eleve a leállás réme fenyegeti, hiszen képtelenek kigazdálkodni az elszállt energiaárak miatt többletköltségeket.

A miniszter arról is beszélt, kinek juthat a gáztámogatásból. Szerinte csak a legszegényebb rászorulóknak jut majd némi támogatás, energiacsekk formájában. Sulík hozzátette, ez nem fog sokba kerülni az államnak, biztosan ki tudják majd gazdálkodni. A segélyek nagy része azonban, tette hozzá, biztosan az ipari fogyasztóknak megy majd, a költségvetésből mintegy 150-200 millió eurót terveznek elkülöníteni erre a célra.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.