2021. október 27., 18:58

Sulík gazdasági miniszter marad

Richard Sulíkot nem mozdították el a tisztségéből, továbbra is gazdasági miniszter marad. Szerdai ülésén támogatta a parlament. A 136 jelenlévő képviselő közül 50-en szavaztak a menesztése mellett. A Sulík elleni bizalmatlansági indítványt az ellenzéki Smer-SD képviselői kezdeményezték.

Richard Sulík
Fotó: TASR

Tomáš Valášek, Miroslav Kollár, Juraj Šeliga és Jana Žitňanská kivételével a Smer-SD, az ĽSNS és a független képviselők többsége megszavazta a Sulíkkal szembeni bizalmatlansági indítványt. Az OĽANO, a Sme rodina és az SaS parlamenti klubja ellenezte.

Sulík eddigi nyilatkozatai és a gazdasági minisztereként tanúsított tétlensége megerősíti, hogy Sulík abszolút alkalmatlan e rendkívül fontos funkció ellátására"

– fogalmaznak a képviselők az indítvány indoklásában.

Őt hibáztatták például az energiaárak emelkedése miatt kialakult helyzetért, a petíció benyújtói szerint Sulík egyetlen „racionális” megoldással sem tudott előállni. Szerintük nem tudta irányítani a szlovák pavilon előkészítését és megnyitását a világkiállításon. Szóba hozták az ellenzéki képviselők egy ausztráliai farm megvásárlását és Sulík érettségijét is.

A plénum elutasította Robert Fico, a Smer-SD elnökének két indítványát is.

Fico azt kérte a kormánytól, hogy 2022-re készítsen ütemtervet arra, hogy a villamosenergia, a gáz és a távhő árának emelkedése minél kisebb hatással legyen a háztartásokra, valamint a kis- és középvállalkozásokra. Azt is kérte, hogy a kormány tegyen lépéseket az ország pénzügyi érdekeinek védelmében az Északi Áramlat (Nord Stream 2) gázvezeték üzemeltetésével kapcsolatban.

A másik indítványban arra szólította fel Sulíkot, hogy írásban tájékoztassa a parlamentet arról, mikor került a tulajdonába az ausztráliai farm, továbbá arról, hogy mekkora a terület, mennyibe került, valamint, kik az ingatlan további társtulajdonosai.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.