Sulík: Április végéig készülhet el az e-karantén alkalmazás

2021. február 24., 17:27
ma7

Az e-karantén alkalmazás április végére készülhet el. Az üzemeltető az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) lesz. Ezt a szerdai kormányülés alkalmával jelentette ki Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter.

Richard Sulík
Fotó: TASR
Sok időt vesztegettünk el. Elkezdtem dolgozni rajta, mert már nem bírtam nézni ezt a tétlenséget”

– jegyezte meg Sulík.

Hozzátette: a minisztertársai elégedettek az alkalmazás tervezetével, a végső döntést azonban „a legmagasabb helyről” várja.

Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő azonban távozott az ülésről, mielőtt még véleményezte volna a javasolt alkalmazást.

Sulík hangsúlyozta: a kormánynak sürgősen döntenie kellene az ügyben. Az applikáció elkészítéséhez egy programozócsapatra, egy projektvezetőre és oktatókra lenne szükség. A csapat két hónapig dolgozna az alkalmazás elkészítésén.

Sulík elmondása szerint az alkalmazást azért az NCZI működtetné, mert csak ők kezelhetik a személyes adatokat, valamint nekik van hozzáférésük olyan adatokhoz, mint a kórházban kezelt személyek vagy a beoltottak száma.

A miniszter szerint hiba, hogy a kormány óvintézkedései Szlovákia minden lakosára vonatkoznak. Az e-karantén alkalmazás a pozitív teszteredményt produkálókra, valamint azokra összpontosítana, akik negatív koronavírus-teszt nélkül lépik át a határt.

Sulík hozzáfűzte: a teljes határzár komoly gazdasági károkat okozna. Úgy véli továbbá, hogy csökkenteni kellene a járványellenes óvintézkedések ignorálásáért kiszabható pénzbüntetéseket.