2021. március 3., 11:03
Frissítve: 18:59

Sulík a kormány átalakítását akarja

Richard Sulík sajtótájékoztatón szerda délelőtt elmondta, nincs problémájuk azzal, hogy akik szeretnének, beoltassák magukat a Szputnyik V vakcinával, de nem értenek egyet azzal, ahogy az oltóanyag szállítása és kommunikációja zajlott.

Fotó: TASR

Az SaS tegnapi gyűlése kapcsán elmondta, fontosnak tartotta az egyeztetést a kormány működéséről. Kisebb társaságban a Za  ľudí képviselőjével is találkoztak és időszerűnek látja a kormány rekonstrukcióját. Úgy érzi, nincs más megoldás, éppen ezért találkozni akar a Sme rodina képviselőivel és az OĽANO bizonyos tagjaival. Egyúttal elmondta, nem akarnak előrehozott választásokat, mert lehet a pártjuk számára jobb eredményt hozna, de a társadalom számára semmiképp.

Muszáj tárgyalnunk a kormány átalakításáról, mert ez így nem működhet tovább”

- jelentette ki Sulík. A részletekről nem nyilatkozott, azt mondta, érzéssel kell kezelni az ügyet és tárgyalni a koalíciós partnerekkel. Az SaS és a Za ľudí kedd este tanácskozott. 

Sulík találkozni akar Boris Kollár házelnökkel, a Sme rodina elnökével, és tárgyalni akar az OĽANO-val is. A köztársasági elnökkel való találkozót is helyénvalónak tartja, hogy Zuzana Čaputová elmondhassa véleményét. Sulík rámutatott, hogy a kormány kudarcot vallott a járvány kezelésében és a helyzet nagyon komoly. „Azzal is szembe kell néznünk, hogy a kormányfő szinte mindenkit magára haragított: a médiát, az államfőt, a koalíciós partnereit, különféle szervezeteket és az embereket, a lakosságot. Nem lehet továbbra is szemet hunyni efelett” - szögezte le Sulík.

A kormány átalakítása nem csupán az egészségügyi tárca vezetőjének cseréjét jelenti, átfogóbb rekonstrukcióra van szükség. Matovič továbbra is partner számára, de olyan belső konfliktusokat okozott a koalíción belül, amit oldani kell. Arra Sulík nem válaszolt, hogy Eduard Hegert el tudja-e képzelni miniszterelnöknek.

Arra is fény derült, hogy Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke szerdán 15 órakor Zuzana Čaputová államfővel találkozik az elnöki palotában, előtte az SaS vezetői is hasonló látogatást tesznek. A találkozók témája a jelenlegi politikai helyzet. A legkisebb kormánypárt miniszterei egyébként már a kormány délelőtti ülésén sem vettek részt, így is jelezve, megingott a bizalmuk a kormányfőben, s a helyzet válságos.

Matovič ismét csak a Facebookon

Azóta a kormányfő is megszólalt a kialakult helyzet kapcsán, bár túl sok konkrétumot nem árult. Azok az információk viszont tévesek voltak, miszerint a kormány ülése után a köztársasági elnökhöz ment volna. Erről több szlovák médium is írt, de az elnök szóvivője ezt nem erősítette meg.

A miniszterelnök eddig csupán egy bejegyzést közölt, amelyben a saját partnereit kritizálja, hogy számukra nem fontos az emberi életek megmentése és az orosz vakcina beszerzését minősítik. Egyúttal jelzi, ők mások akarnak lenni. Nem úgy viselkednek mint azok a politikai alakulatok, akik hatalmat akarnak és úgy gondolkodnak, minél rosszabb az országnak, annál jobb a sikertelen pártjaiknak. 

Kollár a nyugodt hang

Boris Kollár, a parlament elnöke szerint elég volt már a játszótéri homokozóra hasonlító játékokból Szlovákia válságos helyzetben van, hétezer ember elvesztette az életét, nekik pedig megoldásokat kell találniuk, hogy a járványhelyzet javuljon. Éppen ezért délután öt órára találkozóra hívta a koalíciós partnereit a parlament épületébe, hogy zárt ajtók mögött egyeztessenek arról, hogyan lehetne a kihívásokat feloldani és azon cél felé haladni, amely miatt kormányt alakítottak. Ez pedig a változás iránti igény és a programjaik megvalósítása.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.