2020. október 6., 20:25

Sulík a koalíció jövőjével játszik? Az SaS-be csalogatná a Za ľudí képviselőit és az OľaNO liberálisait

Úgy tűnik, újabb szakítópróba előtt áll a kormánykoalíció. Veronika Remišová szerint ennek oka Richard Sulík, az SaS első embere.

sulík
Fotó: TASR

A Za ľudí elnöke úgy véli, Sulík a koalíció jövőjével játszik. Az Aktuality.sk információi szerint pártja parlamenti frakciójába csalogatná a Za ľudí több képviselőjét és az OľaNO liberális szárnyához tartozó politikusokat. A lap információit Veronika Remišová is megerősítette.

Remišová az Aktualitynek elmondta, „tud róla, hogy Sulík ilyen ajánlatokat tett a képviselőknek, s azt is, hogy mikor“.

A Za ľudí elnöke szerint Sulík lépése „cseppet sem kollegiális”, de nem lepődött meg a liberális pártelnök ajánlatán, mert „a Za ľudí képviselői rendkívül ügyesek és szakmailag felkészültek”.

Remišová hozzátette, az Sas „képviselőhalászatáról“ a koalíciós tanács hétfői ülésén négyszemközt beszélt Sulíkkal. A Za ľudí elnöke a párbeszéd során úgy érzékelte, Sulík nemcsak az ő pártjából szólított meg képviselőket, de az SaS elnöke ezt tagadta.

Veronika Remišová
Veronika Remišová
Fotó:  TASR

Az Aktuality megkeresésére Sulík határozottan cáfolta Remišová állításait.

Kollár és Valášek nem készül az SaS-be. Egyelőre

Az Aktuality úgy tudja, Sulík a Za ľudí két képviselőjét, Tomáš Valášeket és Miroslav Kollárt szólította meg. Utóbbi a megkeresés tényét nem is cáfolta, de hozzátette,

nem tud róla, hogy már megkezdődött volna az átigazolási időszak a parlamentben”.

Kollár szerint nem lenne tisztességes, ha átlépne Sulík pártjába. Szerinte Remišovának legalább néhány hónapot biztosítani kell arra, hogy bizonyíthassa, teljesíteni tudja azokat a célkitűzéseket, melyeket a párt alapítójával, Andrej Kiskával közösen fogalmaztak meg.

Kollár, aki egyúttal Galgóc (Hlohovec) polgármestere, a lapnak saját ambícióiról is beszélt. Elmondása szerint azért lépett a politikába, hogy segítsen felszámolni Robert Fico politikai örökségét, s szerinte jó úton haladnak.

Tomáš Valášek, aki az európai ügyek bizottságát vezeti a parlamentben,

a lap kérdésére szerényen úgy válaszolt: „több párt is megkeresett”.

Tomáš Valášek
Tomáš Valášek
Fotó:  TASR

Mivel ezek bizalmas megkeresések voltak, a képviselő ezt nem szeretné nyilvánosságra hozni. Szerinte teljességgel rendben van, hogy a pártok szeretnék megerősíteni a parlamenti frakciójukat. Azt azonban hozzátette, egyelőre marad a Za ľudí képviselőcsoportjában.

Andrej Stančík liberálisként is otthonosan érzi magát az OĽaNO-ban

Andrej Stančík, akit a legnagyobb kormánypárt liberális szárnyához sorolnak, az Aktuality kérdésére tréfásan megjegyezte,

sértve érzi magát, mert őt meg sem szólították. Ezek szerint ő nem elég jó liberális”.

Stančík hozzátette, az ilyen megkeresést fél évvel a választás után nem tartja kollegiális cselekedetnek, egyáltalán fair lépésnek. A képviselő hangsúlyozta, noha kultúretikai kérdésekben gyakran van vitája frakciótársaival, mégis otthonosan érzi magát az OĽaNO képviselőcsoportjában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.