2020. január 7., 19:17

STOP az egészségügyi cirkusznak!

Az utóbbi hónapokban rengeteg vita zajlott a kórházreformról, ami az egészségügyi tárca prioritásai között szerepelt már 2016-ban is.

Andrea Kalavská, volt egészségügyi miniszter az ellenzéki pártokat látszólag meggyőzte a reform szükségességéről, saját pártja viszont elutasította a javaslatot. Olyannyira nem sikerült kollégáival közös nevezőre jutnia, hogy több hónapos huzavona után még csak szavazásra sem bocsátották a javaslatot.

Ezek után a miniszter asszony emelt fővel elsőként elhagyta a süllyedő hajót, kollégái pedig büszkén, szemrebbenés nélkül „konstatálták”: a reform elkészült, a következő kormány felelős tárcavezetője elindíthatja azt. A műtét sikerült, csak sajnos a páciens nem élte túl.

Ez a cirkusz rengeteg pénzt emésztett fel, melyre mi, adófizetők mindannyian, kivétel nélkül befizettünk.

Ami ennél sokkal súlyosabb, hogy ezidő alatt az egészségügyi ellátás minősége továbbra sem javult. Tettek helyett a hangzatos frázisok kerültek előtérbe: „a páciens az első helyen” vagy a még frappánsabb „én orvos vagyok”. Négy év távlatából a sok ígéret ellenére szomorúan kijelenthetjük, a beteg újfent nem volt az első helyen. Viszont valamiben mégiscsak elöljárók maradtunk.

Szlovákia szégyenszemre továbbra is az elsők között szerepel az idő előtti elhalálozásban Európában, melyre nem kerülne sor hatékony és kellő időben elvégzett szolgáltatás biztosítása mellett.

A szlovák egészségügyben a kiadások, illetve az ehhez biztosított források évről évre magasabbak.

Ehhez képest a szolgáltatások minőségében és a hatékonyságban ez a pozitív trend nem figyelhető meg. Reformra mindenképpen szükség van, viszont annak nemcsak a kórházra kell kiterjednie, hanem az egész egészségügyi ellátásra és annak minden szereplőjére.

Ez az egyetlen út, amely garantálja az egészégügyi ellátás minőségének javulását.

Ezt bátran állíthatom, mert két évig vezettem Szlovákia legnagyobb egészségügyi intézményét, a Pozsonyi Egyetemi Kórházat. Ezidő alatt rengeteg új dolgot elindítottunk. Már az első évben sikerült az utolsó helyről a legtranszparensebb kórházak közé kerülnünk. A következő év kemény munkája meghozta gyümölcsét a hatékonyságban is, az utolsó előtti helyről felugrottunk az erős középmezőnybe. Ezeket az eredményeket egy független szervezet (INEKO) is alátámasztotta. Tehát a változás lehetséges! Mi kell hozzá? Kitartás, tudás és legfőképpen politikai akarat.

A szerző Kovács György, a Magyar Közösségi Összefogás egészségügyi szakértője, képviselőjelöltje

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.