2023. június 7., 12:51

Steiner Gábor lesz az egyetlen magyar a Modrí, Most-Híd vezetőségében

A szlovákiai politika újabb érdekességet produkált. A korábbi kétszeres kormányfő, Mikuláš Dzurinda pártja a Modrí (Kékek) megnevezés mellé május végén felvette a 2021-ben megszűnt Most-Híd párt nevét is, majd nem sokkal ez után nyilvánosságra hozta a párt elnökségének névsorát, amelyből megtudhatjuk, hogy a párt irányításában csak egyetlen magyar nemzetiségű személy, a párt Nyitra megyei elnöke, a Gabriel Steinerként jelzett Steiner Gábor kap szerepet.

steiner gábor
Steiner Gábor, a Most-Híd elnökségi tagja.
Fotó: S. G. archívuma

Az arányok tehát megfordultak, s míg a 2009-2021 között létezett régi Most-Hídban a magyarok voltak túlnyomó többségben, a régi párt nevét továbbvivő

Modrí, Most-Híd (MM) vezetőségének már csak egyetlen, magát magyar nemzetiségűnek valló tagja lesz.   

A párkányi Steiner Gábor politikai karrierje most kezdődik, korábban politikával nem foglalkozott, s ahogy a ma7.sk portálnak elmondta, Mikuláš Dzurinda iránti tisztelete vezette őt ebbe a politikai társulásba, ugyanis az egykori kormányfőt igazi tekintélynek tartja.

Steiner meglátása szerint a szlovákiai magyar képviselet előtt két lehetőség áll, vagy valamelyik szlovák párt része lesz, mint most a Sólymos László vezette Most-Híd 2023, vagy pedig egyénileg emeli fel a hangját valaki a magyarság érdekében, de már egy szlovák párt keretén belül.

Steiner azt azonban hozzáteszi, hogy magát nagyon visszafogottnak tartja a nemzetiségi kérdéseket illetően, szavai szerint „tudja, hogy hol él”. A civilben autókkal, gasztronómiával és kereskedelemmel foglalkozó vállalkozó nem titkolja, hogy vannak politikai ambíciói, ami most elsősorban a szeptemberre tervezett előrehozott választásokon való indulást jelenti, bár a hivatalos döntés erről a legközelebbi elnökségi ülésen várható.

Ugyanúgy június első felében várható az is, hogy a Dzurinda-féle Modrí, Most-Híd hány helyet enged át a Sólymos-féle Most-Híd 2023-nak a választási listán, illetve hány helyet tartanak fenn további pártok számára. Hogy Dzurindáék más pártokkal is tárgyalásban állnak, ezt már Ľuboš Schwartzbachertől, az MM párt ideiglenes szóvivőjétől, a párt első alelnökétől tudjuk, de a tárgyalások lezárásáig erről további részleteket nem akart elmondani.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.