2023. április 13., 19:33

Somorja Pozsonyhoz, Komárom Érsekújvárhoz, Galánta Nagyszombathoz kerülne: itt az új, magyarellenes közigazgatási reformterv

Az önálló Szlovákia harminc éve alatt nem sikerült olyan közigazgatási változást végrehajtani, amelyik valamilyen módon ne érintette volna hátrányosan az itt élő magyar közösséget.

Eltűnik a Dunaszerdahelyi járás egy része, megszűnik a Galántai, Vágsellyei, Komáromi járás
Eltűnik a Dunaszerdahelyi járás egy része, megszűnik a Galántai, Vágsellyei, Komáromi járás
Fotó: Belügyminisztérium

Különösen igaz ez akkor, ha az ország közigazgatási – területi felosztására gondolunk. Teljesen lényegtelennek tűnt az elmúlt három évtizedben, hogy milyen politikai színezetű kormány volt hatalmon, a magyarság irányába való kisebb-nagyobb intenzitású negatív hozzáállás folyamatosan jellemző volt az államigazgatás uraira.

Mintha egy titkos egyezmény létezne a szlovák pártok között ebben a kérdésben, s a politikai paletta szélsőjobbtól a szélsőbaloldalig terjedő teljes köríve egy követ fúj abban, hogy Szlovákiának egységes nemzetállammá kell lennie.

Évtizedekkel ezelőtt e cél elérése végett kifejezetten erőszakos módon, kitelepítésekkel, lakosságcserével, reszlovakizálásra való kényszerrel törekedtek. Mára a módszerek finomodtak, s a mindenkori törvényhozó többség rájött, elég, ha az önrendelkezés jogának és lehetőségének mind szűkebbre szabásával már csak idő kérdése lesz, mikor porlad el a szlovákiai magyar kőszikla.

Vladimír Mečiar volt az első, aki nem csak sóvárgott az ősellenség legyőzésére, hanem tett is azért, hogy az új megyehatárok megrajzolásával megszülessen a szlovákiai gerimanderizmus első és mindmáig működő emlékműve.

Ismét támad a gerimanderizmus!

A gerimanderizmus (eredetileg gerrymandering) a választókerületek olyan átrajzolása, átalakítása, amely az uralmon lévő hatalomnak biztosít kedvezőbb feltételeket.

A szlovákiai sajtó néhány szerkesztősége a kitelepítettek emléknapjával szinte egyidőben megkapta a pozsonyi Belügyminisztérium egyik részlegének, a Közigazgatási és Biztonsági Kutatások Intézetének (ISBA) anyagát arról, hogy milyen módon kellene újrafelosztani Szlovákiát.

A területi felosztás bemutatójának nyitólapja
A területi felosztás bemutatójának nyitólapja
Fotó:  Belügyminisztérium

Az anyag a Szlovákia Működő Regionalizmusa címet kapta, s így jutott el hozzánk, s vélhetően ugyanezzel a címmel kapta meg a pozsonyi napunk.sk szerkesztősége is, amely csütörtökön be is számolt a reform egyes elemeiről. Ezek közül számunkra mindjárt az első olvasás után a legszembetűnőbb, hogy a javaslattevők nem lacafacáztak holmi apró kis módosításokkal, hanem egyenesen a szlovákiai tömbmagyarság fejét, a Dunaszerdahelyii – Galántai – Vágsellyei – Komáromi járások négyesét vették célba.

A Dunaszerdahelyi járás nyugati bástyáját, Somorját és annak környékét Pozsonyhoz, a Pozsonyi járáshoz csatolnák. A Galántai és Vágsellyei járások teljes egészükben egy óriás Nagyszombat járáshoz kerülnének. A Komáromi járás pedig beolvadna a nagy Érsekújvári járásba – ahonnan viszont kiszakítanák az eddig mintegy különleges övezetként működő, magyar dominanciájú párkányi körzetet.

Mit jelent ez magyarra fordítva? A Dunaszerdahelyi járás Somorja és vidéke elvesztésével meggyengül – azaz magyar szavazóinak jelentős része felolvad a gigantikus Pozsony járásban. Galánta és Vágsellye magyar választói pedig beolvadnak több mint 300 ezer lakosúra tervezett Nagyszombati járásba. A Komáromi járást pedig bekebelezi Érsekújvár. De hogy ne fenyegessen magyar választói túlerő, ezért Érsekújvárról leválik és önálló életre kel a Párkányi járás.

Az új járásokba sorolt városok
Az új járásokba sorolt városok

A tömbmagyarságot, a fejet lefűrészelő kéz azonban itt nem áll meg, és egy közigazgatási szinttel feljebb is hasonlóan magyarellenes lépéseket tesz. Azaz, újratervezi a megyék határait. Az eddig nyolc megye helyett öttel számol, s ha az alábbi térképre pillantanak, abból látható, hogy ezek közül egyik sem lesz olyan, ahol magyar dominancia alakulhatna ki, hanem éppen ellenkezőleg, a megnövekedett lakosságszám azt eredményezi, hogy a régiók magyarsága politikailag még nehezebben tudja majd érvényesíteni érdekeit.

Az új megyék, megnövekedett lakosságszámmal
Az új megyék, megnövekedett lakosságszámmal
Fotó:  Belügyminisztérium

Nem reformról van itt szó, hanem a szlovákiai magyarságnak bevitt, megrendítő ütésre készülnek. Most éppen az oľanos, sme rodinás, és ki tudja még milyen svihákok.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről. 

Hozzászólások

Fehér István 2023. 04. 13., cs - 22:12

Ez már az a helyzet, mint amikor egy ökölvívónak a rászámolás után beviszik az utolsó ütést és KO-val a végén a ringbíró véget is vet a meccsnek! Ha annó Komáromban az áruló nem hazudik bombariadót, másképpen is alakulhatott volna a sorsunk! De cinkos ebben az összes "magyar" szülő is, aki a gyökértelenség iskoláját választja a gyerekének!