2021. szeptember 2., 19:01

Somogyi Alfréd: Ami egybefog és közösséggé formál, az jó és Istentől való

Ismert felvidéki személyiségeket kérdezünk a készülő pártegyesítés kapcsán. Elsőként Somogyi Alfréd, a Selye János Egyetem Református Teológiai Karának dékánja fejti ki gondolatait.

somogyi alfréd
Fotó: Görföl Jenő

Egységpárti vagyok. Ami egybefog és közösséggé formál, az jó és Istentől való. Ami meg felapróz, elszakít és szétdobál, az nem jó és nem Istentől való.

A pártegyesítést egy kompromisszumos kényszerhelyzetnek tartom. Az egyesülésben érdekelt felek ugyanis nem változtak.

Az MKP szerencsére nem indult el az önfeladó kettős identitás irányába, de a Most-Híd sem mutat olyan jeleket, hogy a szlovákiai vegyespártból, tényleg felvidéki magyar párt szeretne lenni. Az, hogy a parlamenti képviseletünk záloga a közös választási lista, az nekem már kevés. A parlamentbe való bejutás nem lehet cél. Az csak eszköz.

Számomra a lényegi kérdés, hogy miért szeretnénk bejutni? Engem már kijózanított a mindenkori magyar (vagy csak magyarul beszélő) „bekerültekkel” megélt 30 éves tapasztalat...

A pártegyesítéshez elég az egy lista víziója, de az egységhez egy eszme kell. Egy közösséget kovácsoló eszme! Egy olyan érték, amire a felvidéki magyar ember azt tudja mondani, hogy „igen, ezt szeretném”. Ennek a kimondását várom végre azoktól, akik a bizalmamat és a szavazatomat kérik és nyelik a békákat a kompromisszumok asztalánál. Aztán majd beszéljünk arról, hogy ki képes hitelesen képviselni azt a bizonyos eszmét. De ezzel már nagyon messze mentem…

Szóval várom az eszmét, várom az egység tartalmának a kimondását. Merthogy egységpárti vagyok.

Megosztás
Címkék