2023. február 7., 12:55

Sólymos: Budajt nem érdekli, hogy a vereknyei hulladéklerakó továbbra is veszélyezteti a Csallóköz ivóvízkészletét - VIDEÓKKAL

Évtizedes nem kívánt örökség a vereknyei szemétlerakó, amelynek veszélyes vegyi hulladékai a bősi vízerőmű megépítése óta szivárognak a megemelkedett talajvíz miatt a környező talajba, és egyre nagyobb területet elérve. A tétlenség miatt jelenleg ott tartunk, hogy a talajban lévő veszélyes anyagok már a legnagyobb kincsünket, a csallóközi vízkészletet is veszélyeztetik.

Sólymos sajtótájékoztató
Fotó: Gerhát Máté

2015-ben az akkori környezetvédelmi miniszter megígérte, hogy segít Vereknyének. Tanulmányok is készültek a méreganyag-szivárgás meggátolásának lehetőségeire, a tárca ezek közül az ún. kapszullás módszert választotta. Ez volt viszonylag a legolcsóbb megoldás is, amelynek az a lényege, hogy a területet elszigetelik, ezzel átmenetileg leállítanák a mérgező anyagok Csallóköz felé áramlását. 

Hét év kárbaveszett munka

Az eljárás azonban máig nem indult meg. Pedig a versenypályázatot is kiírták, Sólymos László minisztersége idején a parlament gyorsított eljárásban elfogadta a geológiai törvény módosítását, amellyel lehetővé vált az érintett területek – amelyek tulajdonosaival nem tudtak korábban megegyezni – kisajátítása.

Közben azonban kormányváltás történt, és az új miniszter, Ján Budaj nem fizette ki időben az érintett tulajdonosoknak a kétéves kisajátításért megszabott összeget.

A határidő lejárt, és a tulajdonosok bíróságra adták az ügyet, a pert meg is nyerték, a kisajátítást pedig megszüntették. A környezeti teher meg maradt érintetlenül, a hétéves munka kárba veszett…

Budaj azzal érvel, hogy a kisajátítás rövid időre szólt – csupán két évre, és szerinte annyi idő alatt nem lehetett volna a kapszulát megépíteni. A fejlemények kapcsán tartott sajtótájékoztatót Sólymos László, a Szövetség párt OT-elnöke, korábbi környezetvédelmi miniszter Őry Péter országos elnökségi taggal, Csallóközcsütörtök polgármesterével és Balódi László nemeshódosi polgármesterrel.

Budaj felelőtlenül állt a hulladéklerakóhoz

A sajtótájékoztató során Sólymos László elmondta, az utóbbi időben egyre többet beszélünk a vereknyei hulladéklerakóról, ezért szeretne néhány tényt megosztani ezzel kapcsolatban, a vereknyei környezeti teher felszámolására irányuló munkálatokat ugyanis idén már be kellett volna fejezni.

Ha a dolgok a tervek szerint mentek voltak, akkor mára már be kellett volna fejezni a szanálási munkálatokat,

és megoldani azt, hogy a veszélyes hulladékok ne terjedjenek tovább, ne veszélyeztessék a vizünket és az emberek életét, de nem ez történt, sőt a vereknyei hulladéklerakón az utóbbi két évben újabb illegális szemétlerakó keletkezett, amit én Budaj miniszter úr emlékművének neveznék” – fogalmazott Sólymos hozzátéve, egyáltalán nem érti Budaj miniszter hozzáállását.

Mint mondta, készült egy tanulmány is arról, hogy ha nem történik semmi hogyan terjed a szennyeződés, amely azt mutatja, hogy 50 év múlva a szennyező anyagok már elérik Somorját.

Korábban úgy gondoltam, hogy a megbízott környezetvédelmi miniszter komolyan gondolja, sőt mindennél fontosabbnak tartja a környezetvédelmet, és szorosan kötődik a pozsonyi régióhoz,

hiszen évekig dolgozott a helyi önkormányzat képviselőjeként, korábban környezetvédelmi aktivistaként. Három év után viszont azt látjuk, hogy ez egyáltalán nem így van” – mondta Sólymos.

A volt környezetvédelmi miniszter számára felfoghatatlan Ján Budaj tétlensége, hiszen a munka nagy részét elvégezték helyette. Végrehajtották a geológiai felmérést, előkészítették a szanáció projektjét, a munkafolyamat ütemtervét, biztosították a finanszírozást, és az összes szükséges eljárást megindították.

Ez egy időzített bomba, és a környezetvédelmi miniszter úgy tesz, mintha nem az lenne. A célegyenesben leállni nem más, mint kudarc”

– tette hozzá Sólymos.

„Az én időmben 50 környezeti teher elhárítására készítettük el a projekteket, ezeket Budaj mind leállította. Szlovákia minimum 100 millió eurótól esett el így az uniós alapokból, a környezeti terhek elhárítása ugyanis nem ment végbe. Hogy másra felhasználják-e azt a pénzt, nem tudom” – fűzte hozzá Sólymos.

Legyen pénz a folyamatos mérésekre

A három elvesztegetett év ára több száz, sőt több ezer köbméter szennyezett víz. A volt környezetvédelmi miniszter és az érintett terület polgármesterei ezért arra szólították fel fel Budajt, hogy tájékoztassa az érintett települések lakóit arról, milyen konkrét lépésekkel helyettesíti az általa leállított projektet.

Álljon ki az emberek elé, s mondja meg, hogyan, mikor és milyen pénzekből akarja elhárítani ezeket környezeti terheket.

A gyerekes indokok nem indokok, a vereknyei szemétlerakó esetében az egyetlen ok, hogy nem lett kifizetve a kisajátításért néhány 10 ezer euró” – fűzte hozzá a Sólymos.

Őry Péter
Fotó:  Piekarski Marcel

Őry Péter csallóközcsütörtöki polgármester szerint ők is a veszélyeztettek közt vannak. „Nálunk nincs vezetékes vízhálózat, és fontos számunkra, hogy megvédjük a vizünket és a lakosainkat, A mi méréseink egyelőre még nem mutatták ki a méreganyagokat, de ha tovább kell mérnünk a vizet, az sok pénzbe kerül” – mondta Őry.

A csallóközi települések polgármesterei szerint a lakosok egyre jobban aggódnak, mert nem tudják, mikor hárul el a veszély Szlovákia legnagyobb ivóvízkészletére.

Az Európai Unió felzárkóztatási alapjából eddig a pénzt nem használták fel, és már biztos, hogy erre nem is fogják. A szanáció pedig később sokkal többe fog kerülni, hiszen az építőanyag ára egyre rohamosabban nő. Így bizonytalan, hogy honnan lesz a projektre pénz.

Balódi László Nemeshódos polgármestere szerint Budaj kormánya olyan helyzetbe hozta az önkormányzatokat, hogy lassan valóban az lesz a kérdés, ki lesz az utolsó, aki lekapcsolja a villanyt.

Nincs pénzünk a mindennapi életre, nemhogy az emberek megvédésére a szennyeződésektől. Az emberek minden nap azzal fordulnak hozzánk: van kutunk, de nem használhatjuk a vizünket, meddig lesz ez még így, mit tudunk tenn

– mondta a polgármester hozzáfűzve, szakemberekre lett volna szükség a kormányba. „Van egy tehetetlen miniszterünk, temérdek pénz megy el másra, azzal meg nem foglalkozunk, amivel kellene, a miniszter hazardírozik az emberek egészségével.

Sólymos szerint a megoldás az lehet, hogy minél gyorsabban hozzá kell jutni az érintett területekhez, hogy megindulhasson a szanálási munka.

„Én legalábbis ezt tettén, ha miniszter lennék, igyekeznék megoldani a finanszírozást is, ami most már drágább lesz, biztosan nem jön ki kevesebből, mint 50 millió. Ezért új versenypályázatot is ki kell írni” – tette még hozzá a volt miniszter.

A sajtótájékoztató felvételét alább tekinthetik meg.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.