2020. november 21., 11:23

Sólymos: A vereknyei lerakat felszámolásával kapcsolatban minden előrelépés jó hír a Csallóköznek

Ezekben a napokban ért véget az építési engedéllyel kapcsolatos eljárás a Pozsony Vereknye városrészében található környezeti teherrel kapcsolatban. Az engedélyeztetési eljárás azért tartott majdnem egy évig, mert néhány telektulajdonos ezt egyszerűen blokkolta. 

Fotó: TASR
Remélem, hogy az egy évig tartó engedélyeztetési eljárás már az utolsó fejezete annak az állóháborúnak, amelyet néhány személy a szanáció ellen folytatott, személyes okokból. Szeretném mindenkinek megköszönni, aki konstruktívan állt hozzá a témához és segítő kezet nyújtott. Egy ilyen környezeti teher eltávolításánál minden nap számít. Remélem, hogy nemsokára a terepmunkák is beindulnak” - jelentette ki Sólymos László, a Most-Híd elnöke, aki környezetvédelmi miniszterként elindította a környezeti teher eltávolításának folyamatát. 

Sólymos elmondása szerint a vereknyei mérgező lerakót nem lehet lokális problémaként kezelni. Ha a következő években nem sikerül elvégezni a terület szanációját, a lerakat az egész Csallóközre nézve is veszélyes lehet. Ezért is elengedhetetlen, hogy a pozsonyban található környezeti terhet a minisztérium továbbra is prioritásként kezelje. “Hogy ez a hosszú és nehéz út végre sikeresen érjen véget” - hangsúlyozta Sólymos.

A vereknyei környezeti teher eltávolítását a környezetvédelmi minisztérium még 2016 novemberében vállalta magára. Az ezt követő négy évben több előrelépés történt, mint az azt megelőző évtizedekben.

Mára elkészült a szanáció projektje, amelyet független szakemberek is megvizsgáltak. Elkészült a munkafolyamatok tervezete is, elkülönítettük a szükséges forrásokat, lefolytattuk a versenypályázatokat, környezeti hatástanulmányok készültek, területrendezés is volt és végül, de nem utolsó sorban elvégeztük a szanáció első fázisát, részletes geológiai felmérést hajtottunk végre. 

“Sajnálom, hogy a kezdetektől fogva rengeteg rosszakaróval kerültünk szembe, akik fékezték az eljárást. 2018-ban még törvényt is kellett módosítanunk, hogy folytathassuk a munkát, nem csak Vereknyén. A módosító javaslatunkat 101 képviselő támogatta, amely szélsőséges esetben lehetővé teszi a tulajdonjog korlátozását, ha a tulajdonossal semmilyen más formában nem lehet megegyezni az együttműködésben. Ennek köszönhető az is, hogy végre több fronton is előrelépés történt” - zárta le Sólymos László.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.