Sokkal kevesebbe kerül az oltás, mint a lockdown

2021. június 2., 07:59
ma7 | TASR

A COVID-19 elleni védőoltás a legjobb módszer a világjárvány költségeinek csökkentésére. A Szlovák Pénzügyminisztérium alá tartozó Értéket a Pénzért (ÚHP) osztály erről a közösségi hálón tett közzé egy bejegyzést kedden.

koronavírus USA védőoltás
Fotó: TASR/AP

A kormány elemzői kiszámolták, hogy Szlovákiának 5,6 milliárd euróba kerül a pandémia, ebből az összegből egy felnőtt személyre 1260 euró jut. Ehhez képest egy felnőtt beoltása mintegy 40 eurójába kerül az államnak.

Az ÚHP felhívta a figyelmet a világjárvány hosszú távú negatív következményeire, melyet a bezárt iskolák, vagy az ún. poszt-COVID szindróma okozhat.

Ha nem sikerül átoltani a lakosságot, az nem csupán egészségügyi kockázatot jelent. Magas a gazdasági terhek növekedésének kockázata is"

- áll a bejegyzésben.  

Szlovákiában eddig az összlakosság több mint 31 százaléka kapta meg a COVID-19 elleni védőoltást. Az elemzők arra figyelmeztetnek, hogy kiürülőben van az elektronikus váróterem. A korona.gov.sk weboldalon közzétett adatokból az látszik, hogy Kelet-Szlovákiában, illetve Közép-Szlovákia déli részén a legalacsonyabb az oltási hajlandóság.  

Kövesse facebook oldalunkat is!