2023. december 5., 09:33

Sokat fáztunk idén novemberben

A megszokotthoz képest nagyon hideg volt az idei november.

hideg, fagy, lehűlés, időjárás
Illusztrációs felvétel
Fotó: Rózsár Vince

Az 1991 és 2020 között mért havi átlagléghőmérséklettől az eltérés a Lomnici-csúcson mért mínusz 3,1 Celsius-foktól a Pozsonyban regisztrált egy Celsius-fokig terjedt – tájékoztatott a közösségi hálón a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ).

A legmagasabb havi átlaghőmérsékletet, 6,7 Celsius-fokot Pozsonyban, a repülőtéren mérték, a legalacsonyabbat, 0,7 Celsius-fokot Sztracenán

- közölte a SHMÚ, és hozzátette, a tengerszint feletti 1000 méteres magasságban fekvő területek közül az abszolút legalacsonyabb hőmérsékletet - mínusz 15,1 Celsius-fokot - november 29-én mérték Laborcfő községben.

A Lomnici-csúcson november 26-án mínusz 20 fok volt. A legmagasabb hőmérsékletet, 18,9 Celsius-fokot Bősön, Királyfán, Sárréten és Diószegen regisztrálták november 2-án.

Az ország területének nagy részén csapadékos, illetve rendkívül csapadékos volt a november.

Az 1991 és 2020 között regisztrált havi csapadékmennyiség Szomotoron volt a legmagasabb, 329,2 százalékkal, Szenicén pedig a legalacsonyabb, 154,7 százalékkal

- magyarázta az SHMÚ.

Az intézet hozzátette, hogy a szomotori és a miglészi  állomáson regisztrált adatok azt mutatják, hogy 1951 óta az idei november volt a legcsapadékosabb.

A gánóci állomáson regisztrálták a legalacsonyabb csapadékmennyiéget, 51,8 milliméternyit.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.