2021. október 1., 11:12
Frissítve: 01:02

Sok hűhó semmiért: szabadon engedik a NAKA nyomozóit és a belső ellenőrzés megbízott vezetőjét

A pozsonyi kerületi bíróság döntése alapján szabadlábra helyezik Peter Scholtzot, a belügy belső ellenőrzésének megbízott vezetőjét, illetve négy másik nyomozót Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) kötelekéből is.

Fotó: TASR
Képünk illusztráció.

Pavol Adamčiak, a kerületi bíróság szóvivője arról tájékoztatta a TASR hírügynökséget, hogy a testület döntése értelmében sem Scholtz, sem a négy nyomozó esetében nem volt alapja a letartóztatásnak, a büntetőeljárás elindítása pedig szintén nem megalapozott. 

A fővárosi hármas számú járásbíróság még szeptember közepén helyezte vizsgálati fogságba a NAKA két vizsgálótisztjét, Ján Čurillát és Pavol Ďurkát. Néhány órával később hasonló sorsa jutott harmadik társuk, Milan Sabota, majd a belső ellenőrzés irányításával megbízott Peter Scholtz mellett egy másik NAKA-s nyomozó, Štefan Mašin is. A bíróság indoklása szerint folyamatban lévő nyomozások befolyásolása miatt kellett rács mögé kerülniük a NAKA vizsgálótisztjeinek, Scholtz ellen pedig hivatali jogkörrel való visszaélés volt a vád. Ezeket az állításokat találta most megalapozatlannak a pozsonyi kerületi bíróság. 
Megosztás
Címkék