Sok a kérdés, kevés a válasz

2021. május 21., 15:16
ma7 | TASR

A kormánykoalíció pártjait szemmel láthatóan megosztja a Nemzeti Bűnügyi Ügynökség (NAKA) körül kialakult helyzet.

NAKA-vita
Fotó: TASR
Alojz Baránik és Juraj Šeliga

Rövid idő alatt az ügynökség vezetője és helyettese is lemondott tisztségéről és a pozsonyi részleg főnöke is követte őket. Mindez nyugtalanítja az egyik koalíciós párt, az SaS parlamenti képviselőjét, Alojz Baránikot, aki úgy látja, hogy a bűnüldöző szerveknek egyértelműen bizonyítaniuk kellene, megalapozott-e a NAKA múlt héten lemondott igazgatója, Branislav Zurian ellen felhozott vád. Véleménye szerint Peter Kovařík országos rendőrfőkapitánynak is meg kellene szólalnia az ügyben, mivel az emberek bizalma jelenleg a rendőrség iránt meglehetősen törékeny, jóllehet ő személy szerint még bízik a rendőrökben. Az igazságért folytatott harc egyben a jogállamiságért és a bizalom visszaszerzésért folytatott küzdelem is - jegyezte meg.

Juraj Šeliga, a legkisebb kormánypárt, a Za ľudí alelnöke is úgy véli, hogy a közvélemény bizalma törékeny, ezért az érintett közszereplőknek a törvény engedte keretek között kötelességük, hogy tájékoztassák az embereket a kialakult helyzetről, mégpedig megnyugtató módon. Amennyiben Branislav Zuriannak nincs takargatni valója, megjelenik a rendőrségen és mindent megmagyaráz. Aki nem követett el bűncselekményt, annak nincs mitől tartania - tette hozzá.

A második legnagyobb kormánypárt, a Sme rodina szerint az efféle ügyek semmiképp nem növelik az igazságszolgáltatás iránti bizalmat, hanem épp ellenkezőleg: erodálják azt. Jelenleg azonban nincs elegendő információ, hogy egyértelmű állásfoglalást alakítsanak ki.

A legnagyobb kormánypárt, az OĽANO  nem kívánta kommentálni a rendőrség lépéseit. Emlékeztetett arra, hogy teljesülnek a választási ígéretek, a bűnüldöző szervek szabad kezet kaptak és tekintet nélkül arra, kiről van szó, ha úgy látják indokoltnak, lecsapnak rá. A párt szurkol a rendőrségnek, hogy mihamarabb sikerüljön helyreállítania az emberek megrendült bizalmát.

Kövesse facebook oldalunkat is!