2022. augusztus 1., 15:31

Smer-SD: Már csak 30 ezer aláírás hiányzik a kormány megbuktatásáról szóló népszavazás kiírásához

Már 320 ezren írták alá a kormány megbuktatásáról szóló népszavazás kiírása érdekében indított petíciót – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Igor Melicher, a Smer-SD elnökségi tagja, a petíciós bizottság elnöke. A népszavazás kihirdetéséhez 350 ezer érvényes aláírásra van szükség.

parlamenti választás 2020, Smer-SD
Fotó: TASR

„Nagyjából három kerületből még nincsenek végeleges adataink, csak hozzávetőleges számok, de így is meglehetősen pontosak” – tette hozzá Melicher. Elmondta, hogy a postával is naponta érkeznek petíciós ívek a párt székházába.

A Smer-SD júniusban indította az aláírásgyűjtést és Robert Fico pártelnök kijelentette, ha augusztus közepéig sikerül összegyűjteni a szükséges számú aláírást, a népszavazást egyszerre lehetne megtartani az összevont őszi önkormányzati és megyei választásokkal. A Hlas-SD, az SNS és a Republika is támogatja az aláírásgyűjtést.

A Smer-SD kétkérdéses népszavazást akar, az első kérdés így hangzik: „Egyetért azzal, hogy a Szlovák Köztársaság kormányának haladéktalanul be kell nyújtania a lemondását?” A második kérdés: „Egyetért azzal, hogy a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának (NR SR) megbízatási ideje lerövidíthető népszavazással, vagy a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa által elfogadott határozattal?”

Zuzana Čaputová államfő korábban bejelentette, az első kérdéssel az Alkotmánybírósághoz kíván fordulni, mert szerinte feltehetően alkotmánysértő. Ha az Alkotmánybíróság erre a megállapításra jutna, akkor az államfő csak a második kérdésben hirdetne népszavazást.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.