2022. június 19., 16:15

Slágertéma lett az inflációellenes csomag

A vasárnapi tévéviták, mint már korábbi híradásunkból is kiderült, Igor Matovič pénzügyminiszter inflációellenes csomagjáról szóltak.

Szirénhangok?
Igor Matovič - Erik Tomáš
Fotó: TASR/ma7

A Markíza kereskedelmi tévécsatorna Testre szabva című vitaműsorában személyesen Igor Matovič védte a mundér becsületét és arról győzködte vitapartnerét, Erik Tomáš ellenzéki honatyát, a Hlas-SD alelnökét, hogy mindent elkövet az elnöki vétó eliminálásáért. Megismételte azt a már korábban elhangzott kijelentését, hogy Zuzana Čaputová részéről bosszúról van szó és a gyermekes családokat ejtette túszul.

Erik Tomáš elmondta, hogy korábban már beszélt erről az OĽANO vezérével és úgy fogalmazott, pártját zavarja, hogy a csomag nem segít a gyermektelen családokon vagy az időseken. Biztosította Matovičot, hogy a Hlas-SD 11 képviselője megszavazza a csomagot, amennyiben abba bekerül a nyugdíjak és a létminimum rendkívüli inflációkövető emelése is.

A pénzügyminiszter attól sem tart, hogy ha a törvényjavaslat végül az Alkotmánybíróság elé kerül, mert ha úgy dönt, ahogy eddig, akkor a taláros testület a családok mellé áll.

A vitában szóba került az egyre nagyobb méreteket öltő áremelkedés is. Tomáš úgy látja, hogy bár a folyamat már hónapok óta tart, a kormány végeredményben nem tett ellene semmit és nem látni azt sem, hogy valamilyen elképzelése lenne a megoldásról.

A pedagógusok béremelése kapcsán Matovič bírálta Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi minisztert, aki havi 200 millió eurós többletadóról beszélt, de ez nem igaz. Mint kifejtette, a világon egyedül álló, hogy egy oktatási miniszter ellenzi a pedagógusok béremelését. Elmondta, hogy mindent megtesz azért, hogy a megemelt adókból befolyó többletpénzekből biztosítható legyen az oktatásügyben a bérek emelése. Emlékeztetett arra, hogy a liberálisok eddig vétózták az adók emelését.

A pénzügyminiszter megjegyezte, hogy amennyiben képviselő lenne, nem szavazna Richard Sulík menesztése mellett, noha megérdemelné, hogy leváltsák. Önkritikusan azt is elismerte, hogy Eduard Heger jobb kormányfő, mint ő volt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.