lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2024. február 4., 15:34

Šimečka: Ha a Btk. módosítását elfogadják, veszélybe kerülnek az uniós források

A Hlas-SD támogatja Tibor Gašpar (Smer) módosító indítványát a Büntető Törvénykönyv módosításához. Ezt Denisa Saková (Hlas-SD) jelentette ki a Markíza Testre szabva című műsorában.

Michal Šimečka
Fotó: TASR

Michal Šimečka, a PS elnöke szerint a javaslat még módosított formájában is az ország lakosságának a vagyonát és biztonságát veszélyezteti.

Saková elmondta, a módosító javaslatot az alkotmányjogi bizottság elé terjesztették.

Elmondása szerint az elvégzett változtatások elegendőek, és nem számít újabb módosításra.

A Hlas politikusa elmondta, a változtatások célja az Európai Unió normáihoz való közelítés.  Arra a bírálatra, miszerint a koalíció a módosító javaslattal " a saját embereit" akarja védeni, úgy reagált, nem lát semmilyen összeférhetetlenséget ebben.

A kormány és a parlament nem ítélkezik az emberek felett, ezt a bírák teszik meg.

- tette hozzá Saková.

Šimečka rámutatott, hogy a javasolt módosítás veszélyes, és többször bírálta azt.

Ha a módosítást elfogadják, több ezer bűnözõ kerül szabadlábra, ráadásul a jogállamiság megsértése miatt az európai pénzforrások is veszélybe kerülnek

- fogalmazott a PS vezetője.

Šimečka egyértelmű összeférhetetlenséget lát a módosítás elfogadásában.

Egyúttal emlékeztetett arra, hogy az európai intézmények fellebbeznek a módosítás jóváhagyását követően. Bírálta a kormányt, hogy az ország egyéb problémáira nem tudott megoldást találni. 

Saková szerint a kormány több olyan törvényjavaslatot is előkészített, amelyek a polgárok megsegítését szolgálják. Ezeket a törvényjavaslatokat később terjeszti be a parlament elé a kormány - húzta alá.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.