Semjén: a kereszténység és a magyar nemzet szoros kapcsolatban áll egymással

2021. június 3., 17:27
ma7 | MTI

A kereszténység és a magyar nemzet szoros kapcsolatban áll egymással - hangoztatta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtökön Budapesten.

semjen_zsolt
Fotó: MTI

A kereszténydemokrata politikus a Karmelita kolostorban

az egyházi, a külhoni magyar, a magyarországi nemzetiségi élet kiválóságainak adott át március 15. alkalmából odaítélt kitüntetéseket a magyar állam nevében két ünnepségen.

Semjén Zsolt a délutáni rendezvényen úgy fogalmazott, a kereszténység és a magyar nemzet közötti szoros kapcsolat különösen fontos "itt és most" a külhoni magyarság számára, hiszen intézményeik alapvetően egyházi fenntartásban vannak. Ez biztosítja nemzeti kultúránk, hagyományaink megmaradását is - emelte ki.

Felhívta a figyelmet arra, hogy

a magyarok számára különösen tanulságos a nemzeti lét és a kereszténység összekapcsolódása, hiszen több "hozzánk hasonló" keleti nép - mint például az avarok vagy a besenyők - eltűnt a történelem során. A magyarság viszont fenn tudott maradni, mert Szent István "a kereszténység fundamentumára építette fel a magyar nemzet katedrálisát"

- jelentette ki.

Semjén Zsolt hangsúlyozta:

a magyar társadalomnak egy olyan közösségéről van szó, amely kitüntetett módon képviseli és védi a nemzeti értékeket, a magyar nemzet megmaradását.

A politikus kiemelte:

a hit és a nemzeti elkötelezettség, a nemzet iránti tisztelet már a Szentírás első lapjain látható. Keresztény alapon mindig is tanították egyházaink, hogy a nemzeti lét egy olyan sajátos értékgazdagság, amelynek megőrzése állapotbeli kötelességünk.

Keresztény felfogásban a nemzet, minden nemzet egyszeri és megismételhetetlen érték - mondta Semjén Zsolt, hozzátéve:

így ha eltűnnek a nemzetek, ha eltűnik egyetlen nemzet is, akkor az egyetemes emberiség értékgazdagsága csonkulna meg.

A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta:

mindenkinek felelőssége és küldetése, hogy azt az értékgazdagságot, amelyet a nemzeti közösség generációkon, századokon, történelmi korokon keresztül megőrzött, azt megőrizze, kibontakoztassa és felmutassa. "Ez az a gazdagság, amit csakis kizárólag mi adhatunk meg az emberiségnek: a magyar a magyarságát, a lengyel a lengyelségét, a francia a franciaságát, a horvát a horvátságát.

Kiemelte:

egy nemzet csak akkor tud megmaradni, ha tagjaiban benne él a büszkeség: "érdemes ehhez a nemzethez tartozni". Nekünk magyaroknak bőven van okunk a büszkeségre

- jegyezte meg, felidézve:

arányait tekintve a magyarság adta a legtöbb Nobel-díjast, s nincs még egy család, amely annyi katolikus szentet adott volna, mint az Árpád-ház. Az, hogy a történelemben vannak nagyjaink, megtartó erőt jelent.

Semjén Zsolt ugyanakkor azt mondta: fontos az is, hogy itt és most legyen megtartó erő. Ezt jelentik kortársaink, akik saját területükön valami maradandót alkottak, "olyan értéket hoztak létre, amire mindannyian büszkék lehetünk" - szögezte le.

semjen_zsolt_2
Fotó: MTI

Példaként említette a neves magyar festőket, eredményes sportolókat, továbbá a virológia területét, utalva arra, hogy Karikó Katalin kiemelkedő teljesítményére valamennyi magyar büszke lehet.

A miniszterelnök-helyettes azt mondta:

az egyházaink, a határon túli magyarság vezetői, a köztünk élő nemzetiségek képviselői is "nagyszerű dolgot tettek le a saját területükön a nemzet megmaradásáért". Ez mindannyiunknak büszkeséget, megmaradást és reménységet jelent

- mondta az állam nevében megköszönve Semjén Zsolt valamennyi kitüntetettnek "nemzetmegtartó szolgálatát".

A délutáni rendezvényen a miniszterelnök-helyettes március 15. alkalmából Áder János köztársasági által adományozott elismeréseket adott át 34 személyiségnek. Semjén Zsolt a Magyar Érdemrend középkereszt a csillaggal kitüntetést, a Magyar Érdemrend Középkeresztjét, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét, a Magyar Arany Érdemkeresztet, valamint a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést adott át.

A rendezvényen részt vett Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár és Németh Emma miniszteri biztos.

A rendezvényen vehette át a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetését Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház emeritus püspöke a felvidéki magyar közösségek megmaradását segítő, valamint a keresztyén értékeket nemzetközi szinten is képviselő, kiemelkedő lelkipásztori és egyházvezetői szolgálata elismeréseként

A március 15-ei átadóünnepség a koronavírus-járvány miatt maradt el.

Kövesse facebook oldalunkat is!