2022. szeptember 11., 16:28

SaS, Smer-SD, Hlas-SD - ebben a sorrendben tárgyalnak a törvénytervezetek támogatásáról Remišováék

Veronika Remišová, a Za ľudí párt vezetője, miniszterelnök-helyettes az RTVS 5 perc múlva 12 című műsorában kifejtette, a kisebbségi kormány a leendő törvényjavaslatainak támogatását elsősorban az SaS-től várja. Ha kell, a támogatásról hajlandók tárgyalni a Smer-SD-vel és a Hlas-SD-vel is, a szélsőséges ĽSNS szavazatival viszont nem számol.

Veronika Remišová Peter Pellegrini
Fotó: TASR

Vitapartnere, a Hlas-SD elnöke,

Peter Pellegrini továbbra is azt állította, hogy pártja felelősségteljesen áll majd minden egyes törvény megtárgyalásához.

Ugyanakkor úgy gondolja, hogy a megszűnt parlamenti többség különböző, hirtelen összeálló koalíciók létrejöttét idézi majd elő. Egyben felszólította a kormányt, fedje fel, kik lesznek majd az ellenzéki támogatóik.

„A kisebbségi kormányzás nem olyan szokatlan Szlovákiában. Lehetőségnek tekintem ezt arra, hogy a javaslatok szélesebb körű politikai konszenzust kapjanak“ - mondta Remišová, hozzátéve, hogy továbbra is szövetségesnek tekinti az SaS pártot.

Matovičcsal ellentétben Remišová nem óhajtotta konkretizálni a leendő miniszterek nevét,

de azt elmondta, az államtitkárok politikai jelöltek lesznek.

Pellegrini viszont megjegyezte, a szakértő miniszterek nagyon könnyen belefuthatnak a pénzügyminiszter ellenkezésébe,

a megoldások megvalósításakor nem olyan biztos, hogy kapnak pénzt Matovičtól.

Pellegrini újra megjegyezte, továbbra is támogatja az Alkotmány módosítását, amely lehetővé tenné a választási időszak lerövidítését;

szerinte meg kellene egyezni az előrehozott választások időpontjában.

A Za ľudí ugyanakkor nem támogatja az Alkotmány ilyetén módosítását, mivel

Remišová szerint az ellenzék minden parlamenti választás után népszavazást követelne.

Támogatják viszont az energiacsekkek lehetőségét és az anyagilag nehéz helyzetben lévő háztartások támogatását - szerinte a koalícióban sincs ellenkezés ezzel kapcsolatban. Egyben biztosított mindenkit, hogy az energiaválsággal kapcsolatosan olyan megoldásokon dolgoznak, hogy a háztartások ne szenvedjenek a jövő évben.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.