2021. március 16., 09:53

SaS: Megkezdődött a kormány átalakítása,mi készen állunk, most a kormányfőn a sor

A koalíciós SaS párt szerint Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter lemondása után több a kérdés, mint a válasz. Ondrej Šprlák, a párt szóvivője úgy fogalmazott, hogy megkezdődött a kormány átalakítása.

Fotó: TASR
Mi készen állunk. Most Igor Matovičon a sor”

– áll a párt hétfői állásfoglalásában.

Krajniak egy hétfői sajtótájékoztatón jelentette be a lemondását. Elmondása szerint ettől a gesztustól a kormányválság mielőbbi lezárását reméli. A Sme rodina mozgalom „koalíciós cirkuszt” emleget az aktuális történésekkel kapcsolatban.

A Matovič-kormány válságban van, a krízis a Szputnyik V vakcina vásárlása után robbant ki. A koalíción belül már régóta eszkalálódott a feszültség, főleg Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő és Richard Sulík miniszterelnök-helyettes és az SaS elnökének vitái miatt.

Abban mindegyik párt egyetértett, hogy nem akarnak előrehozott választásokat. Az SaS és a Za ľudí a kormány átalakítását, valamint Marek Krajčí (OĽANO) egészségügy-miniszter és a kormányfő távozását szorgalmazta. Krajčí pénteken (március 12.) benyújtotta a lemondását. Az OĽaNO friss közleményében úgy fogalmazott: az egészségügy-miniszter lemondásával teljesítette a kormány átalakítására irányuló követeléseket.

Az SaS és a Za ľudí hétfőn ismételten távozásra szólította fel a kormányfőt. Ha nem tesz eleget a felszólításnak, az SaS kész kilépni a koalícióból. Ezt a másik koalíciós partner, a Za ľudí sem zárta ki. Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügy-miniszter egyértelműen jelezte, hogy amennyiben Matovič marad a kormány élén, ő távozik, mert ebben az esetben nem tudja keresztülvinni a reformjait.

Megosztás
Címkék