2024. április 7., 15:42

Saková vagy Raši lehetne a parlament elnöke Pellegrini helyett

Az újonnan megválasztott államfő, Peter Pellegrini helyére Denisa Saková gazdasági miniszter vagy Richard Raši (mindketten Hlas-SD) beruházási miniszter kerülhet a parlament élére.

A másik volt a rossz
Denisa Saková - Michal Šimečka
Fotó: TASR/ma7

Saková ezt a TV Markíza Testre szabva című vitaműsorában is megerősítette. Ő és Michal Šimečka, a szlovák parlament alelnöke, az ellenzéki PS vezetője méltatta a magas választási részvételt az elnökválasztáson.

Nem értettek egyet abban, hogy ki milyen kampányt folytatott. Mindketten a másik tábort okolták az agresszív és uszító kampányért.

Saková rámutatott, hogy a személyes elvárások mellékesek, a párt elnöksége dönt a házelnöki  posztáról.

A Hlas-SD vezetőjének kérdését a pártkongresszusnak kell megoldania, szerinte az új vezető az alelnökök vagy a pártigazgató közül kerül ki. Hozzátette, hogy a Hlas-SD egyelőre nem gondolkodik azon, hogy a következő parlamenti választásokon a Smer-SD-vel koalícióban indulna-e, de nem zárta ki.

Šimečka szerint meg kellene kérdezni Ivan Korčok sikertelen elnökjelöltet politikai jövőjéről. Arról nem beszélt, hogy a PS felajánlja-e neki a mozgalom elnöki posztját.

A választások egyértelműen megerősítették, hogy a szlovák nemzet békét akar"

- mondta Saková.

Kritizálta Korčok és az ellenzéki pártok kampányát. Szerinte félelmet terjesztettek, hogy Pellegrini győzelme megbuktatja a kormányt. Az ellenzéknek ez az "agresszív mozgósítása" szerinte olyan választókat is "felemelt a székről", akik eredetileg nem akartak szavazni.

Šimečka ezt fordítva látja, és úgy véli, a megosztó kampányt Pellegrini támogató vezették. Hozzátette, hogy a választás győztese Štefan Harabin és a szélsőségesek szavazóit mozgósította, még annak az árán is, hogy hízelgett nekik.

Kiemelte, hogy Korčok jelentős számú szavazatot kapott a választóktól.

Hiszem, hogy Peter Pellegrini tisztában van ezzel, és nemcsak a kormányt fogja szolgálni, védeni és segíteni, hanem minden szlovákot"

- hangsúlyozta. Saková erre reagálva elmondta, hogy Pellegrini konstruktív kapcsolatot hirdet a kormánnyal, és hogy az alkotmánnyal való ellentmondások esetén meg fog szólalni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.