2021. június 2., 13:56

Sajtótájékoztató: Háromezren jelentkeztek a Szputnyikra, ha nincs érdeklődő, el kell adni vagy tönkremegy

Szerdán kora délután tartotta rendes heti sajtótájékoztatóját Vladimír Lengvarský Szlovákia egészségügyi minisztere.

02062021_lengvarsky_6786339
Fotó: TASR/AP

A sajtótájékoztató a legfontosabb járványmutatók ismertetésével kezdődött. Matej Mišík, az Egészségügyi Elemzések Intézetének igazgatója elmondta, nincs mutató, ahol az előző héthez képest ne lenne javulás, s ami szintén örvendetes, hogy a szomszédos országokban is hasonló tendencia figyelhető meg. Csökken a kórházban ápoltak száma, így a jelenleg kezeltekre is több figyelem jut, jó esély van a felépülésükre. 

Jól halad az oltási program is, hangzott el, néhány héten belül elérhetjük az egymilliomodik teljesen beoltott szlovák állampolgárt.

Jelenleg mintegy 100 ezer ember várja a vakcináját, nagy regionális különbségek vannak. Északnyugat-Szlovákiában jóval többet kell várni, mint keleten - derült ki a sajtótájékoztatón. Vágsellye és Stubnyafürdő járásokban a legjobb a helyzet, ezek már zöld fázisban vannak.

A zöld járásokban várhatóan enyhülnek a maszkviselés szabályai is. A tervek szerint azok, akik mindkét vakcinát megkapták, a beltérben is mentesülnének a maszkviselés kötelezettségei alól. 

A tárcavezető leszögezte, folyamatosan figyelik a szituációt, a jelenlegi rendelkezések mellett visszaszorulóban a járvány, így, bár az újabb rendelkezésekről folyamatosan tárgyalnak, "nem akarják elkapkodni az enyhítéseket". 

Újságírói kérdések:

Mit szólnak ahhoz, hogy alig 1600 ember jelentkezett Szputnyikra?

Nincs rá reakció, ha ezren jelentkeznek, akkor ezer embert oltanak be. Jelenleg 3000 körül van az érdeklődők száma. Hogy a felesleg sorsa mi lesz, azt még nem tudni, majd tárgyalnak róla - mondta a tárcavezető. AZ eredeti szerződés szerint, jelentette ki a miniszter, "úgy emlékszem, lehetőségünk van harmadik félnek eladni a vakcinákat".

A gond csak az, a kétszázezer adag már ki lett fizetve.

Az, hogy esetleg a raktárban megy tönkre az orosz vakcina, a miniszter szerint benne van a pakliban. A madárinfluenza idején is rengeteg vakcinát szerzett be az ország, nem lett rájuk szükség, előfordul az ilyen.

A hatvan évnél idősebbek miért nem tudnak regisztrálni Szputnyikra?

Mert a gyártó nem ajánlja a korosztály számára. Ez a továbbiakban is így marad.

Esély sincs rá!

- fogalmazott Lengvarský.

Lesz-e személyi következménye annak, hogy a szlovák egészségügyi hatóságok hibáztak és a valóságnál rosszabb járványügyi mutatókat jelentettek az európai szerveknek? Emiatt volt például Szlovákia sokáig vörös ország Prága szemében.

Legvarskýn látszott, hogy kifejezetten idegesítik ezek a kérdések. Annyit mondott csak, tárgyalnak róla, de az a lényeg, hogy hasonló hiba ne forduljon elő többet.

Mikor térhetnek vissza a kórházak a rendes kerékvágásba? Mikor végzik el az elhalasztott műtéteket?

Folyamatos a visszatérés, egyetlen fontos kérdés maradt. Meg kell oldani, hogy a járvány alatt feszített tempóban dolgozó orvosok elmehessenek szabadságra. Ennek megszervezése még várat magára.

Hogy alakul az oltási program jövője?

Közelebb kell vinni a vakcinát az emberekhez- Ez a lényeg a miniszter szerint. Pénz alapú motivációról tárgyaltak ugyan, de konkrétum még nincs ,egyelőre nem tervezik.

A betegségen átesettek kapnak-e igazolást az utazáshoz?

Igen, már kész is a dokumentum. A tárca oldaláról letölthető, a körzeti orvos tölti ki.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.