2021. február 2., 16:37
Frissítve: 18:22

Változnak a szabályok: Az SMS-es ötletből nem lesz semmi, az élet visszatér az iskolákba, a termelést nem állítják le

Szállingóznak az első politikusi nyilatkozatok a járványügyi bizottság és a kormánytagok mai egyeztetése után. Mint ahogy azt korábban megírtuk, az óvodák és az iskolák alsó tagozatai szinte biztosan nyitnak a jövő héten, de akad még itt érdekes információ.

Fotó: TASR
Képünk illusztráció.

Veronika Remišová miniszterelnök-helyettes sajtótájékoztatója például különösen érdekesre sikerült. Rengeteg információt lehetett kihámozni belőle, amelyek ugyan még nem jelentenek végleges döntést (azokat csak holnap jelentik be), de a lényeg már kihámozható belőlük.

Remišová sajtótájékoztatóját követően Marek Krajčí és Ján Mikas tartott hivatalos sajtótájékoztatót.

Ján Mikas országos tisztifőorvos arról beszélt, minden jel szerint egyre jobban terjed a vírus brit mutációja Szlovákiában. A szakember közölte, az elmúlt napok valamelyikének minden egyes pozitív PCR-tesztjét újra megvizsgálják, mert kíváncsiak arra, mekkora lehet a brit mutáció aránya. 

1. Szinte biztosan nem állnak le a cégek, mehetünk munkába továbbra is!

A hét elején Marek Krajčí beszélt arról, szeretnék elkerülni ezt a drasztikus lépést, de, ha más eszköz nem adódik, nem zárja ki azt. Remišová ma arról beszélt, rettenetes gazdasági következményei miatt erre a lépésre nem kerülhet sor. Kötelező munkahelyi tesztelést fontolgatnak.

2. A miniszterelnök-helyettes asszony megerősítette, jövő héten nyitnak az iskolák. Mindenhol!

Remišová a középiskolásokat is emlegette, de kijelentette, az alsó tagozat jelenleg a prioritás.

A járványügyi szakemberek javaslata alapján átalakítanák és folyamatosan felülvizsgálnak a COVID-automata rendelkezéseit.

A koalíciós tanácson egyeznek majd meg a továbbiakról, ma este hattól tartják meg a kormányülést. A fekete fázis előírásait is átalakítják, hogy ne kelljen bezárni a vállalatokat. Ilyen rendelkezés egyáltalán nem is lesz!

A fentieket Marek Krajčí is megerősítette a járványügyi bizottság ülése után tartott sajtótájékoztatón, de hangsúlyozta, rendkívül fontos, hogy a következő hetekben felmérjék, milyen arányban van jelen a brit mutáció. A tárcavezető elmondta, szigorítanak is a COVID-automata egyes rendelkezésein, háromezerben szabták meg például a kórházban ápoltak számának bordó-fekete határértékét.

Érdekes apróság, de újságírói kérdések hatására maga Remišová is belekeveredett a COVID-automata rendelkezéseibe, a sajtó képviselői segítették ki.

A kormánytagok ma hattól tárgyalnak, elfogadják az új intézkedéseket, de, az előzetes ígéretek alapján csak holnap lesz hivatalos bejelentés ezekről.

3. Teljes határzár jöhet és kötelezővé tehetik az FFP2-es maszkok használatát!

Erről ma dönt a kormány, a bejelentést szerdára ígérik! A Za ľudí azt javasolja, amennyiben beigazolódik a brit mutáció nagyobb aránya,

tegyék kötelezővé az FFP2-es maszkok beltéri viselését.

A Marek Krajčí és Ján Mikas által tartott sajtótájékoztatón sem a maszkok kérdése, sem a határzáré nem merült fel. A maszkokkal kapcsolatban azonban Igor Matovič közösségi oldalán felbukkant egy érdekes információ. Kiderült, hogy április végéig adómentesen (DPH nélkül) lehet FFP2-es maszkokat vásárolni.

4. Nem lesz SMS-es rendszer.

Egész egyszerűen nem megvalósítható.

5. A középiskolák végzősei is visszatérhetnek!

Marek Krajčí megerősítette a nyitás tényét, ugyanakkor a gimnáziumokat nem említette. A szakközépiskolák és szakiskolák végzős osztályairól beszélt csak, azokról, akiknek szakmai gyakorlatuk van. Fontolgatják azt is, derült ki a sajtótájékoztatón, hogy csak azokat a végzős diákokat engedik vissza az iskolába, akik felsőoktatási felvételire készülnek.
Az egészségügyi tárca szóvivője néhány perccel ezelőtt újságírói kérdésre reagálva elmondta, a gimnáziumok negyedikes diákjai is visszatérhetnek az iskolapadba.

Branislav Gröhling oktatási miniszter a kamerák előtt azt mondta, szeretné elérni, hogy a kormány elfogadja a javaslatát, a középiskolák végzősei térhessenek vissza az iskolapadba.

Egyelőre nem világos, hogy csak egy vagy mindkét szülőnek kell-e negatív koronavírus-teszttel rendelkeznie. Gröhling korábban arról beszélt, csak az egyik szülőnek szükséges a teszt, azonban Krajčíék sajtótájékoztatóján már arról volt szó, mindkét szülőre vonatkozik a rendelkezés.

A miniszter hat fős csoportokat emlegetett.

Külön, a pedagógusok beoltatását népszerűsítő kampányt terveznek. Az 55 évnél idősebb tanárok és tanárnők kaphatnak majd először a vakcinából. 

A felsőoktatási intézmények nyitásáról a miniszter annyit mondott, a tárca támogatná azon főiskolák és egyetemek újra nyitását, amelyek házon belül meg tudják oldani a tesztelést.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.