magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2024. január 3., 13:21
Frissítve: jan. 3. 21:45

Rudolf Schuster volt köztársasági elnök 90. születésnapját ünnepli

Rudolf Schuster volt Szlovákia második köztársasági elnöke, és az első, akit közvetlenül az ország lakossága választott meg. 1999. június 15-én iktatták be, ötéves hivatali ideje 2004. június 15-én ért véget. Korábban Kassa polgármestere volt, és az 1989-es bársonyos forradalom idején ő lett a parlament első elnöke.

Rudolf Schuster exelnök
Rudolf Schuster exelnök
Fotó: TASR

Rudolf Schuster szlovák politikus, író, utazó és diplomata január 4-én, csütörtökön tölti be 90. életévét.

Rudolf Schuster 1934. január 4-én született a Kassa melletti Mecenzéfen. A pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetemen (SVŠT) szerzett építőmérnöki diplomát 1959-ben, doktori disszertációját 1984-ben védte meg ökológia témakörben, a kassai Műszaki Egyetem bányászati karán.

1960-tól Pozsonyban, a kerületi mezőgazdasági intézetben dolgozott, majd a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) Hidrológiai és Hidraulikai Intézetének asszisztense lett. 1962-ben visszatért Kassára, és a vasútnál helyezkedett el, 1974-ben pedig a kassai nemzeti bizottságnál kezdett dolgozni.

1983 és 1986 között Kassa polgármestere volt. 1986-ban a Szlovák Nemzeti Tanács tagjává választották, 1989. november 30-ig a kassai Regionális Nemzeti Bizottság elnöke volt. 1964-ben lépett be a kommunista pártba, majd pártfunkcionárius lett.

1989 novemberében nevezték ki a parlament elnökévé, a kompromittálódott Viliam Šalgovičot váltotta a poszton. 1989. november 30-tól 1990. június 30-ig töltötte be ezt a tisztséget. Ezt követően 1992 márciusáig a Cseh és Szlovák Szövetségi Köztársaság kanadai nagykövete volt, majd miután visszatért Szlovákiába, 1994-ig Pozsonyban, a külügyminisztériumában dolgozott.

1994 decemberében független jelöltként újra Kassa polgármesterré választották Rudolf Schustert, majd az 1998. decemberi önkormányzati választáson is sikerrel szerepelt. Részt vett az akkor alakuló párt, a Strana občianskeho porozumenia (SOP) megalapításában, amelynek elnöke lett, és amely az 1998. szeptember 25-26-i parlamenti választáson a szavazatok 8,01 százalékát szerezte meg. Schuster parlamenti mandátumot szerzett, és az SOP a kormánykoalíció tagja lett.

A koalíció jelöltjeként indult az elnökválasztáson. A május 15-én tartott első közvetlen elnökválasztás első fordulójában a szavazatok 47,38 százalékával győzött, 1 396 950 választópolgár voksolt rá. A második fordulóban legyőzte Vladimir Mečiart, a szavazók 57,18 százalékának (1 727 481 voks) támogatásával, ezzel ő lett a Szlovák Köztársaság elnöke. Június 15-én iktatták be hivatalába.

Schuster hivatali ideje alatt csatlakozott a Szlovák Köztársaság az Észak-atlanti Szövetséghez (2004. március 29.) és az Európai Unióhoz (2004. május 1.).

2000-ben Rudolf Schuster elnök súlyosan megbetegedett. 2000. június 14-én a belügyminisztérium kórházába került, majd június 28-án kritikus állapotban az innsbrucki egyetemi klinikára szállították. Ott javulni kezdett az állapota, és augusztus 15-én visszatért Szlovákiába. „Örülök, hogy túléltem ezeket a drámai pillanatokat, amikor a puszta életemért küzdöttem. Szó szerint egy hajszálon múlt, hogy életben maradtam" - nyilatkozta később a TASR hírügynökségnek.

Schuster több mint 30 könyv, rádióműsor és dokumentumfilm forgatókönyvének szerzője, utazásokról szóló televíziós dokumentumfilmeket rendezett. Szülővárosában, Mecenzéfen 2001 novemberében egy kisebb magán filmmúzeumot hozott létre. Köztudott, hogy nagyon szeret utazni.

Rudolf Schuster számos hazai és külföldi kitüntetést és díszdoktori címet kapott. 2011. június 11-én vehette át a IV. Károly Európai Díjat, a Szudétanémet Honfitársi Szövetség legmagasabb kitüntetését. A Debreceni Egyetem 2016. szeptember 11-én díszpolgári címet (Civis honoris causa) adományozta neki. Ugyanabban az évben a macedóniai Szent Kelemen Ohridi Bitolai Egyetem díszdoktori címmel tüntette ki. 2023. június 29-én Miroslav Wlachovský külügyminiszter állami érdeméremmel ismerte el diplomáciai munkásságát.

Feleségével, Irenával egy fiút és egy lányt neveltek fel. Irena Schusterová 2008. május 24-én, 70 éves korában, szívroham következtében halt meg.

A magyar közmédia is köszönti a volt államfőt

A magyar közmédia sajátos módon, zenei és portréműsorokkal köszönti majd Rudolf Schustert, aki nagy kedvelője a magyarnóta műfajának.

Eredics Gábor, a Dankó Rádió csatornaigazgatója az M1 szerdai műsorában elmondta, hogy Szlovákia második elnöke, szülei révén magyarul és németül előbb tudott, mint szlovákul. Hangsúlyozta, hogy a népdal adekvát kötődés egy-egy tájegységhez, „a közvetlen identitásunkat éljük meg benne”, a magyarnóta műfaja, ez a városi, népies műdal azonban alkalmas arra is, hogy a Kárpát-medencében létező életérzést az emberek kiénekeljék magukból.

Eredics Gábor megemlítette, hogy a volt szlovák elnök, író kedvenc magyarnótái közé tartoznak a Galambszívet örököltem, illetve az Az a szép című dalok, de hozzátette azt is, hogy Rudolf Schuster szépen énekel szlovákul és németül is. Gyermekként németül és magyarul beszélt, mivel édesanyja révén magyar származású. Örökségként kapta tőle a magyarnóták szeretetét is, a volt államfő máig rajongással szereti az érzelmes népies műdalokat. Minderről és kedvenc magyarnótájáról is mesélt a Dankó Rádiónak 2023 őszén adott interjújában, amelynek részleteit a magyar zene rádiója megismétli Rudolf Schuster születésnapján, január 4-én a Derűs napot és a Jó ebédhez szól a nóta című műsoraiban.

A volt szlovák államfő születésnapjának megünnepléséhez a Duna World portré- és zenei műsorokkal kapcsolódik. Csütörtökön 19.30-tól láthatják a Világ magazin Rudolf Schuster portré című különkiadását, majd a 19.50-kor kezdődő Rudolf Schuster – Harmadszorra a legjobbat című 2023-as zenei adásnak, illetve a 20.30-tól látható Rudolf Schuster – Nótákkal a nagyvilágban műsornak is az ünnepelt lesz a főszereplője.

Az egykori szlovák államfő különleges alkalomból, a saját születésnapján énekelt nagy nyilvánosság előtt magyar nótákat és operettrészleteket Abaházi Nagy Lívia operaénekesnővel. Az emlékezetes alkalom felidézése mellett a nézők megtudhatják azt is, honnan ered Rudolf Schuster magyarokhoz való kötődése, valamint miért tartotta fontosnak megtanulni nyelvünket.

A Kossuth Rádióban a 21.05 órakor kezdődő Kulissza középpontjában Rudolf Schuster 2003-ban megjelent, a „bársonyos forradalom” napjait idéző Ultimátum című könyve, valamint a mű rádiószínházas változata lesz hallható. A könyvből részletet is hallhatnak Lux Ádám színművész előadásában a Rádiószínház 21.30-kor kezdődő adásában.

A Kossuth Rádió egy másik Schuster-mű bemutatására is készül, a Bocatius című dráma rádiós változatát január végén hallhatják a Rádiószínházban.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.