2021. december 22., 15:49
Frissítve: 02:03

Szerdától az 5-11 éves gyerekeket is regisztrálni lehet az oltásra

Már lehetőség van az öt és tizenegy év közti gyermekeket regisztrálni a COVID elleni oltásra.

koronavírus covid gyerek iskola diák tanuló
Fotó: unsplash.com

Szerdától az 5 és 11 év közötti gyerekeket is regisztrálni lehet a COVID-19 betegség elleni oltásra a korona.gov.sk oldalon.

A TASR hírügynökséget Zuzana Eliášová, a Szlovák Egészségügyi Minisztérium szóvivője tájékoztatta szerdán.

A gyerekeket egyelőre kizárólag a Pfizer/BioNTech vakcinájával (Comirnaty) fogják oltani. "Az oltásnál jelen kell lennie a gyermek törvényes képviselőjének, vagy be kell mutatni egy hitelesített meghatalmazást" - hangsúlyozta Eliášová. A kiskorúakat a kiválasztott oltóközpontokban fogják oltani. A felnőtteknek szánt standard dózis egyharmadát kaphatják meg. A tervek szerint a jövőben a gyermekorvosok is olthatnak majd.

A gyerekeket a szülők vagy a törvényes képviselőik regisztrálhatják az oltásra a korona.gov.sk oldalon. Ezt követően az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) SMS-ben, illetve e-mailben elküldi a vakcina beadásának helyére és idejére vonatkozó információt. Az első időpontokat várhatóan 2022 elejére fogják kiosztani.

Az egészségügyi minisztérium felhívta a szülők figyelmét, hogy a vakcina megerősítő adagját pillanatnyilag csak a 18 év felettiek igényelhetik. Gyerekeket nem oltanak megerősítő adaggal. Eddig csak azokat az 5 és 11 év közötti gyerekeket oltották be, akiknél fennállt a betegség súlyos lefolyásának kockázata, kizárólag orvosi javallatra. Mostanáig néhány száz gyerek vette fel a vakcinát.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.