2020. november 22., 16:19

Rosszul reagált a kormány a november 17-i tüntetésekre

Abban, hogy november 17-e nem járult hozzá az országban kialakult feszültségek lecsillapítására, mindkét szemben álló félnek szerepe volt.

RTVS-vita
Jana Bittó Cigániková (SaS), Michal Šipoš (OľaNO ), Ľuboš Blaha (Smer-SD), Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD)
Fotó: TASR

A tüntetők egy része visszaélt a Bársonyos forradalom üzenetével és semmibe vette a járvány miatt hozott szigorításokat. Ugyanakkor a kormányzat bizonyos megnyilvánulásai a tüntetőkkel kapcsolatban sem voltak elfogadhatóak. Erről Jana Bittó Cigániková (SaS) parlamenti képviselő beszélt a köztelevízió 5 perccel 12 előtt című vitaműsorában.

Furcsa szónokolni látni november 17-én Ficót, Kotlebát, Harabint vagy a kommunisták vezérét, Hrdličkát, de bizonyosan nem mondtam volna azt, hogy az utcákon csak szélsőségesek, kommunisták és lelkibetegek voltak. Úgy vélem, az efféle kommunikációt még kicsit tanulnunk kellene”

– mondta Cigániková, aki hozzá tette, hogy a kijelentések nyomás alatt fogalmazódtak meg.

Az OľaNO frakcióvezetője, Michal Šipoš is egyetértett azzal, hogy a tüntetők között nemcsak a politikusok által manipulált emberek voltak, hanem olyanok is, akik békés módon szerették volna kinyilvánítani a gazdasági helyzet miatti frusztráltságukat, amibe kerültek.

Én nem úgy reagáltam volna, mint a védelmi miniszter, noha azt gondolom, hogy a majmokra történt célzása inkább a kormányhivatal előtti október közepi incidensre utalt”

– jegyezte meg.

Bírálta az ellenzéki vezetőket, akik aláásták a COVID-19 betegség elleni küzdelmet, amikor maszk nélkül járták az utcákat és semmibe vették az érvényes járványellenes intézkedéseket.

A Smer-SD alelnöke, Ľuboš Blaha, akire Šipoš is célzott, meg van győződve róla, hogy a Smer-SD politikusai az idő nagy részében betartották az előírásokat és maszkot is viseltek, csak akkor vették le azt, amikor fényképezték őket, illetve amikor a himnuszt énekelték.

Ne csináljunk vallást a maszkviselésből. Sokkal nagyobb súlyt kellene helyezni a jelenlegi helyzetben a szociális és a gazdasági intézkedésekre”

– emelte ki.

Matúš Šutaj Eštok be nem sorolt képviselő, a Hlas-SD párt politikusa meg van róla győződve, hogy a tüntetők 90 százalékát a jelenlegi gazdasági és szociális helyzet miatt frusztrált, a kormány kommunikációjával elégedetlen emberek alkották.

Elszomorít, hogy ezeket az embereket egyes kormánypárti politikusok csőcseléknek vagy butáknak nevezték. Az arrogancia csúcsa volt a védelmi miniszter úr, aki majmokat emlegetett. Minden civilizált országban az ilyen kijelentésért le kell mondania”

– nyomatékosította Šutaj Eštok.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.