2021. május 31., 19:47

Rosszabb lesz a vártnál

Még két hét van hátra a népszavazás ún. asszisztált szakaszából, amikor a lakosság személyes asszisztens jelenlétében töltheti ki a számlálási kérdőívet. Június 13-áig tehető ez meg, s a pozsonyi Statisztikai Hivatal májusi utolsó, hétfői jelentéséből kiderül, hogy a lakosság részvétele a mostani állás szerint alacsonyabb lesz, mint ahogy azt az esemény irányítói várták.

népszámlálás
Fotó: TASR

A Statisztikai Hivatal előrejelzése szerint a lakosság mintegy 2-4 százaléka nem vesz majd részt, a mostani adatok azonban azt mutatják, hogy két héttel a befejezés előtt még majdnem 10% a hiányzók száma.

Még két hét van hátra, tehát ez idő alatt kellene behozni a lemaradást. Az asszisztált számláláson viszont átlagban hetente csak mintegy 60 ezer fővel növekszik a megszámoltak száma, így, ha ez a tempó folytatódik, akkor két hét múlva még mindig hiányozni fog mintegy 400 ezer ember.

Ha nem lesz ugrásszerű növekedés a következő 14 napban, akkor 7%-nyi lakostól nem kap a hivatal információt. Ez pedig majdnem ugyanazt a szintet jelenti, amelyet legutóbb, 2011-ben mutatott a részvétel.

A szlovákiai magyarság szempontjából ez rendkívül rossz kiindulási alapot jelent a végső számolásnál, hiszen elég csak azt megemlíteni, hogy a meg nem számoltak megközelítőleg egy tizede magyar nemzetiségű lehet, azaz akár 40 ezer magyar is kívül maradhat a hivatalos felmérésen.

Ezt tetézi még a statisztikai hivatal egyedi számolási módja, az ún. pozsonyi retesz, amely hátrányosan kezeli a nemzeti kisebbségeket és a vallási felekezetekhez tartozókat.

Azt sem hagyhatjuk szó nélkül, hogy a szlovákiai magyarság nevében eljáró pártok a népszámlálás második szakaszában, de főképpen most, az utolsó hetek időszakában szinte teljes passzivitásba burkolóztak, s bár más témákban sok sajtómegjelenésre kerül sor, a népszámláláshoz való hozzájárulásuk központi szinten szinte egyáltalán nem jelenik meg.

A magyarság számára egyetlen és mintegy utolsó mentsvár a magyar érzelmű polgármesterek aktivitása, akiknek megvan az infrastrukturális lehetőségük, hogy saját környezetükben kapcsolatot teremtsenek a meg nem számolt lakossággal.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.