2021. június 26., 14:40

Robbanásszerűen fejlődik a mátyusföldi turizmus az Interreg projekteknek köszönhetően

Két Interreg projektet mutattak be festői körülmények közt a tallósi Matica cölöpös vízimalomnál. A projektek résztvevőit élménydús programmal várták a szervezők. A vén Dunán százan csónakázhattak, a mátyusföldi gasztroélményt az alsószeli kemenceparkban biztosították, míg a felsőszeli termálfürdőben a gyerekeket várta vízi-szórakozás.

Interreg projektek_Mátyusföld
Médialapozó

Két Interreg projektet mutattak be és indítottak útjára a Galántai járáshoz tartozó Tallós község cölöpös vízimalmának területén június 25-én. A Nagyszombat megye partnerségében megvalósuló nagyprojektalapnak köszönhetően a közeljövőben teljesen felújítják a cölöpös vízimalmot és kiépítik a környék infrastruktúráját. A mátyusföldi illetőségű Öreg-Feketevíz Helyi Akciócsoport leaderpartnerségében, kisprojektalap keretén belül a Duna két oldalán tevékenykedő vidékfejlesztési csoportok a nyári hónapok során a víziturizmusban rejlő lehetőségekkel igyekeznek megismertetni a területükön található községek lakosságát.

Interreg projektek_Mátyusföld
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
Harminchat millió eurót merített már Nagyszombat megye

Az összehívott sajtóértekezleten Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke ismertette az Interreg projektek pozitív hozadékait a megyére, az önkormányzatokra és a helyi szervezetekre nézve. Berényi elmondta, Nagyszombat megye szempontjából a programozási időszak 2020-al befejeződött, jelenleg a merítési időszak zajlik, valamint értékelni kell az elmúlt programozási időszakot, a szlovákiai és a magyarországi együttműködések sikerességét.

Berényi hozzátette, Szlovákiában nagyon gyenge az Európa Uniós programcsomagok merítési aránya, ezért érdemes elgondolkodni azon, miként érdemes decentralizálni a merítést, hiszen a megyék és az önkormányzatok kezében sikeresek igazán a programok.

A Szlovákia-Magyarország Interreg programokon keresztül közéleti kapcsolatok, emberi barátságok alakulnak ki a két régió között, ezek egyébként nem jönnének létre- tette hozzá a megye alelnöke, megemlítve azt, hogy a csallóközi és mátyusföldi falvak testvértelepülései általában azok a falvak lettek, ahová a 20-század derekán kitelepítették az ittenieket. Észrevették, hogy nincsenek olyan aktív kapcsolatok, mint Tolna, vagy Baranya megyében, ezért Nagyszomabt megye elkezdett figyelni az aktív partnerkeresési kapcsolatokra. Felhívta a figyelmet arra, hogy az Interregen keresztül kis- és nagycsomagokból lehetett meríteni. Nagyszombat megye merítése jelenleg 36millió eurón áll, széles skálája van a sikeres pályázóknak, a vállalkozói szférától kezdve az önkormányzatokon át a megyéig sokan tudtak meríteni. A Kis-Duna menti vízimalmokat is például nagy Interreg alapokból sikerült, illetve sikerül majd felújítani. A felújított Jókai vízimalom után a koronavírusos időszak miatt megcsúszva indul majd el idén ősszel a tallósi cölöpös Matica malom felújítása.

Interreg projektek_Mátyusföld
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
Berényi József, Kovács Lajos, Takács Mihály, Horváth Zoltán
Indul a tallósi Matica malom felújítása

A tallósi malom felújítása és a látogatói központ megépítése az 1,5 millió euró összköltségű és az ERFA által 1,3 millió euróval támogatott határon átnyúló „Milling – forgotten craft of our ancestors“ (Molnárság – őseink elfeledett mestersége) projekt részeként kerül megvalósításra. A projekt magyarországi partnere a Szentendre városában található - Szabadtéri Néprajzi Múzeum – skanzen, amelynek - malmokkal kapcsolatos gyűjteményének, vasútállomásának és kerékpármegőrzőjének felújítására - a támogatásból 514 ezer euró a részesedése.

Takács Mihály, a malmot működtető Galántai Honismereti Múzeum igazgatója elmagyarázta, malom épületén teljes körű rekonstrukciót kell elvégezniük. A munka oroszlánrészét az teszi majd ki, hogy a malmot le kell szedni a cölöpökről, és a vízbe új cölöpöket verni, mivel az alsó tartócölöpök teljesen elhasználódtak az idők során. Az igazgató elárulta, ez nem csak a legnehezebb, de legköltségesebb lépés is a felújítási munkálatok során. A tartógerendák, a külső burkolat és a zsindelytető teljes cseréje is szükségessé vált.

Takács Mihály hozzátette, az épület belső terében nem nyúlnak ahhoz, amihez nem muszáj, minden megmarad abban a formában, ahogy eredetileg kinézett. A malom mellé szociális helyiségekkel ellátott látogatóközpont épül majd, valamint ki kell építeni a malomhoz vezető utat is. Takács Mihály szerint ideje volt, hogy a tallósi malom és környéke új lélegzetet, lukratívabb környezetet kapjon, hiszen maga a hely roppant vonzó a turizmus számára, ha ide kijönnek az emberek, szeretnének több órát itt tölteni, ehhez viszont szükség van a megfelelő infrastruktúra kiépítésére.

Horváth Zoltán, Tallós polgármestere elárulta, sokakat a rossz út riasztott vissza attól, hogy kilátogassanak a malomhoz. Ha gyalog érkeznek az emberek, akkor a port nyelik, ha autóval, akkor utána úgy néz ki az autó, mintha a sofőr a Dakar Rallyn járt volna. A nagy Interregből a falu is partnerként merít, az ő feladatuk lesz a malomhoz vezető út kiépítése.

Ez az útszakasz a közelmúltban is problémásnak minősült, hiszen a malom közelében terül el egy katonai lőtér gyakorló pálya, így a malomhoz vezető úton szinte napi szinten közlekedett katonai nehéztechnikát vagy katonákat szállító gépjármű. Ez a probléma megoldódni látszik – nyilatkozta Berényi – a megye ugyanis megegyezett a hadügyminisztériummal, hogy az egy másik utat épít ki magának, elkerülve a tervezett Interreg pénzből épülni készülő utat. A malom felújításának munkálatai idén ősszel kezdődnek majd meg.

Vizek régiója és gasztroélmény

A nagy Interreg projekttel párhuzamban egy kisalapot is bemutattak a tallósi vízimalomnál. Kovács Lajos, az Öreg-Feketevíz Helyi Akciócsoport (HACS) elnöke, Alsószeli polgármestere az Öreg-Feketevíz és a Pannónia Kincse Leader Egyesület Helyi Akciócsoportok közötti SKHU kisprojekt tervezett eseményeit ismertette. A Vizek régiója projekt keretén belül a Duna két oldalán tevékenykedő vidékfejlesztési csoportok a nyári hónapok során a víziturizmusban rejlő lehetőségekkel igyekeznek megismertetni a területükön található községek lakosságát, mindenki kihasználva saját lehetőségeit.

Interreg projektek_Mátyusföld
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

A sajtótájékoztatót követően a projekt résztvevői és az érdeklődők a tallósi vízimalomtól indultak el Pozsonyeperjes irányába tutajon, kormányzott nagy kenukon, illetve túrakenukon. Rég nem látott már ilyen turisztikai megmozdulást a vén Duna a Mátyusföldön, mikor egyszerre százan szálltak vízre.

A parton maradó projekt-résztvevőket Horváth Zoltán fogadta az ősszel az önkormányzat tulajdonába került tallósi Esterházy kastélyban, hogy bemutassa a tervezett Esterházy emlékszobát.  A csónakázás után a résztvevőket buszokkal szállították át Alsószelibe, ahol a helyi kemenceparkban, sátrak alatt igazi, hamisítatlan mátyusföldi gasztroélmény várta őket. Kovács Lajos nevetve magyarázta, hogy muszáj volt halászlevet készíteniük, ha már vizes projektben vesznek részt, a halat pedig a helyi kandi halastóból horgászták ki hozzá. Második fogásként kemencében sült kacsacombot és sült csülköt kínáltak, a gasztronómiai sort pedig a Jurtanapok által nemzetközi hírnevet szerzett alsószeli lepény zárta.

Interreg projektek_Mátyusföld

A neves ebéd után a csapat átvonult a felsőszeli termálfürdőbe, ahol a projektből vásárolt eszközparkot tekinthették meg és próbálták ki a gyerekek. Kovács Lajos örömmel amgyarázt, hogy sikerült beszerezniük Aqua Zorbing, Body Zorbing és Ergometer eszközöket, amelyek bizonyára örömére szolgálnak majd a régió gyerekeinek, családoknak, szervezeteknek egyaránt.

Interreg projektek_Mátyusföld
További tervek

Az Öreg-Feketevíz Helyi Akciócsoport a projekt keretében vásárolt és közösségi célokra szolgáló eszközeit ezt követően június 28-án Alsószeliben, július 20-án Eperjesen, augusztus 7-én pedig Nádszegen mutatják be. A projekt keretén belül A Pannonia Kincse Leader Egyesület augusztus 14-én Börcsön, augusztus 15-én pedig Abdán szervez a víziturizmust népszerűsítő rendezvényt, amelyeken a szlovákiai partner lakosai is részt vesznek. Győrben pedig a két partner fiataljai számára nyáron ötnapos evezős tábort tartanak magyarázta Németh Tamás, a magyarországi partnerszervezet elnöke. Hozzátette, öröm volt nézni a felderült arcokat, mikor megérkeztek a Mátyusföldre és rácsodálkoztak annak a tájnak a természet adta szépségeire, ahol soha ezelőtt még nem jártak.

Interreg projektek_Mátyusföld
+8 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!