Rigó: Az országnak nincs szüksége Műemlékvédelmi Alapra

2021. április 7., 19:27
ma7

A kulturális tárca egy új közhasznú alapot hoz létre a műemléktámogatásra - minden anyagi forrásemelés nélkül és teljesen feleslegesen. A műemlékek támogatáspolitikája teljesen más jellegű, mint a filmek, művészet vagy éppen a nemzetiségek kultúrájának támogatása. Itt priorizálásról és a következetes szakmai ellenőrzésről beszélünk a kellő anyagiak mellett - foglalt állást szerdán Rigó Konrád (Híd-platform, Szövetség) volt kulturális államtitkár.

„Ez a minisztérium és az állami politika dolga. Szakmai intézménynek pedig ott a Műemlékvédelmi Hivatal. Így ha dolgát a minisztérium nem győzi, akkor egy újabb hivatal létrehozásával maximum a hozzá nem értését próbálhatja elfedni, főleg, ha lényegesen nem növeli meg a műemlékekre fordított támogatási keretet sem. Nem mellesleg ez a lépés nincs összhangban azzal a műemlékfelújítási stratégiával sem, amelyet egy évvel azután dolgoztunk ki a minisztériumban, hogy megdupláztuk a műemlékékekre fordított állami kerettámogatást. Szlovákiának nincs szüksége erre a hivatalra, arra viszont igen, hogy a miniszter asszony közölje megszerzi-e a 3,5 millió eurót, amit elvesztett és ami a munkanélküliek várfelújításba való bekapcsolására kell idén és minden évben.. ” – véli Rigó, aki szerint a támogatási keret növelése nélkül az országnak nincs szüksége a szóban forgó hivatalra. 

Rigó Konrád annak a programnak a leállítása miatt, amelyben munkanélküliek bevonásával lehetett műemlékeket felújítani, már korábban felszólítottaa kulturális tárca vezetőjét, hogy az új kormányban találja meg a műemlék felújító programhoz szükséges 3 és fél millió eurót. A korábbi államtitkár szerint ugyanis ez a projekt kiváló példa volt arra, hogy a kultúra és a kreatív ipar hogyan tud új munkahelyeket teremteni. Nem beszélve arról, hogy a járvány idején sok ember számára éppen a várfelújító program biztosította az egyetlen bevételi forrást.

A kulturális tárca teljes költségvetése a műemlékek helyreállítására 12 millió euró, így a munkaügyi, szociális és családügyi minisztérium kasszájából erre a célra szánt további 3 és fél milliós eurós kiesést hatalmas hibának tartja. Ezért szólította fel a kulturális minisztert, hogy mondja meg, szeretné-e folytatni ezt a projektet, esélyt adva ezzel a munkanélkülieknek és a felújításra váró műemlékeinknek. Rigó szerint Milanová asszony ezt a hibát csakis azzal orvosolhatja, ha a leállított programot vagy a helyreállítási tervbe vagy az európai uniós alapok következő programozási időszakába sorolja be.

A kulturális minisztériumnak 2022 végéig kellene megteremtenie az önálló Műemlékvédelmi Alap létrehozásának feltételeit, melynek feladata a nemzeti kulturális műemlékek védelmének és helyreállításának támogatása lenne. Az erre vonatkozó akcióterv javaslatát szerdán hagyta jóvá a kormány.